Szabadcsapatok védik Franciaországot a migránsoktól
Miután Lorient, Angers és Lyon után egyes hírek szerint Párizsban is megjelentek a szabadcsapatok, egyre óvatosabbak a migránsok. A migránsbűnözők 12 ezer autót gyújtottak fel.
2023. július 6. 11:01

origo/MTI/EPA/Mohamed Badra

Egyre másra szaporodnak Franciaországban azok a „szabadcsapatok", amelyek a tehetetlen és gyenge rendőrség mellett/helyett önkéntes akciók keretében küzdenek a bűnöző, fosztogató gyújtogató migránsok ellen.

Egy biztos, hogy ha randalírozást látnak, nem válogatnak azok között, akiket „helyre kell tenni". Mindez természetesen a francia állam diszfunkcióját mutatja. Hiszen nehéz lenne normálisnak nevezni az önbíráskodást. Ahogy persze a migránslázadás ténye és a gyáva rendőrségi válasz sem normális. Teljesen nyilvánvaló: a migránslázadással képtelen megbirkózni a rendőrség. És nem is mer. Miután Lorient, Angers és Lyon után egyes hírek szerint Párizsban is megjelentek a szabadcsapatok, egyre óvatosabbak a migránsok. Mindenesetre, a több mint egy hete tartó tombolásnak elképesztő nagy ára van: csak autóból több mint 12 ezret gyújtottak fel. Egyébként videófelvétel is készült a lorient-i rendcsinálásról.

A Le Télégramme péntek este találkozott egy ilyen „szabadcsapattal" Lorient városában:

Lorient

Az egyik, magát sajnáltató bűnöző így beszél: „Azt hittük, hogy a zsaruk azok (a Bac-bűnüldözési osztagról van szó), de hamar rájöttünk, hogy nem rendőrök, pedig őket is láttuk a közelben. Ezek a srácok ököllel ütötték, provokálták és bántották a körbe zárt balhézókat. Azt kiabálták, hogy francia hazafiak, akik harcolni jöttek."

Neki sikerült elmenekülnie, de a barátjának - egy bűnöző muszlimnak - nem. Őt a francia szlengben 11-esekkel büntették a szabadcsapatok. 11-esnek azt hívják, ha utcai verekedésben valakit fejbe rúgnak. Később a Le Telegramme-nak így beszél az egyik tomboló és most már erősen megszeppent migráns:

„Nem tettünk semmi felróhatót, nem sokkal korábban még egy lángoló kukát is eloltottam, ráadásul egy rendőr meg is köszönte." Hihető...

Franciák ébredjetek, itthon vagytok, ehhez hasonló mondatokat kiabáltak Chambéryben a szabadcsapat tagjai. A videófelvételen az látszik, hogy a szabadcsapatok mögött mennek a rendőrök és mintha támogatnák őket. Legalábbis, az ablakban filmező hang szerint mindenképp.

Az újságnak nyilatkozó fiatalember szerint a „szabadcsapat minden fiatalt megvert az utcán", miközben közülük csak néhányan gyújtogattak. A „szabadcsapat" tagjai állítólag összetörték az őket filmezők telefonjait is. „Végül a barátját lefogták és átadták a „nemzeti rendőrség egyenruhás rendőreinek".

A rendőrök persze szinte azonnal elengedték a bűnözőket.

A lassan másfél hete tartó migránslázadás mérlege borzasztó: 12 ezer felgyújtott autó, 2500 felgyújtott vagy szétvert épület (közülük 273 rendőrőrs). Megtámadtak 168 iskolát - szintén felgyújtották vagy szétverték -, emellett 17 önkormányzati képviselőt összevertek. Egy Párizs melletti kisváros polgármester családját pedig meglincselték.  

origo.hu
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó