„Van valami veszélyes a transzgendermozgalomban"
„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – mondta Rowling.
2023. március 18. 11:39

J. K. Rowling angol írónő – magyarnemzet/MTI/EPA/Neil Hall

J. K. Rowling angol írónő folytatta az eddig komoly bírálatokat és erőteljes reakciókat kiváltó kritikáját a radikális transzneműeket támogató mozgalmakkal szemben, amikor egy podcastben veszélyesnek nevezte azokat, írja a Breitbart amerikai portál. A Harry Potter-könyvek szerzője a Witch Trials of J. K. Rowling (J. K. Rowling boszorkányperei) című podcastben beszélve elmondta, hogy megpróbálta meghallgatni a transznemű aktivistákat, hogy jobban megértse a nézeteiket, de végül arra a következtetésre jutott, hogy „valami veszélyes lappang bennük”.

„Csak annyit mondhatok, hogy mélyen, keményen és hosszan gondolkodtam rajta. És meghallgattam, komolyan, a másik oldalt is. (…) És abszolút úgy gondolom, hogy van valami veszélyes ebben a mozgalomban, ami ellen fel kell szólalni” – fogalmazott egy podcastben J. K. Rowling angol írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője.

Rowling azon kritikusainak is szólt, akik szerint elárulta a könyveiben képviselt értékeket.

„Folyamatosan azt mondják, hogy elárultam a saját könyveimet, de az én álláspontom az, hogy abszolút fenntartom azokat az értékeket, amelyeket azokban képviseltem” – mondta.

Az én álláspontom az, hogy ez az aktivista mozgalom abban a formában, ahogyan jelenleg megjelenik, pontosan azt visszhangozza, amitől a Harry Potterben óva intettem – fogalmazott.

„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – folytatta.

A brit írónő 2020 nyarán tett nyilatkozatában keltett sokakban megütközést, amikor azt mondta, a transznemű ideológia az általunk ismert nőiség eltörléséhez vezethet, mivel tagadja azokat az alapvető biológiai funkciókat, amelyek megkülönböztetik a nőket a férfiaktól.

Ha nincsenek nemek, akkor a nők megélt valósága globálisan eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokaknak elveszi a képességét, hogy a maga jelentőségében értelmezzék az életüket. Nem gyűlölet kimondani az igazságot – írta akkor a Twitteren Rowling.

A posztot követően Rowlingra össztűz zúdult a közösségi médiában. A könyveiből készült filmek szereplőit alakító színészek, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is kinyilvánították, hogy támogatják a transzneműek mozgalmát. A filmekben Voldemortot alakító Ralph Fiennes és a Hagridot játszó Robbie Coltrane színészek viszont megvédték Rowlingot.

Ahogy a kritikák egyre erősödtek, Rowling esszét írt a szexuális bántalmazás és a családon belüli erőszak túlélőjeként szerzett tapasztalatairól, és abban is úgy érvelt, hogy a férfiból nővé válás koncepciója teljesen eltörli a nőiességet.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön
    Az április 23-28. között zajló 31. Szent György Napokon a szervezők több helyszínen mintegy 150 programmal várják az érdeklődőket.
  • Nyomozás a Lánchíd felújítása ügyében
    A KEHI megállapította, hogy "a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégére", majd a cég ezt tovább utalta Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. Innen pedig 900 millió forintot vett fel készpénzben Vig Mór.
  • Felemásra sikeredett a házelnökök palmai nyilatkozata
    Noha névlegesen egyhangúlag fogadták el a nyilatkozat 46 pontját az európai házelnökök, annak alapvető gyengeségeire a magyar résztvevő hívta fel a figyelmet: az illegális migrációt támogató embercsempészet bűncselekmény, így ennek elkövetését a büntetőjog eszközeivel szükséges kezelni.
MTI Hírfelhasználó