A gyurcsányi klán fogságában a főváros...
A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából. Erre csak a Fidesz felhatalmazásával rendelkező jelölt lehet képes – rögzítette Szentkirályi Alexandra.
2024. április 16. 10:14

Szentkirályi Alexandra – mandiner/Búza Virág

Technikai értelemben ugyan Karácsony Gergely a baloldal jelöltje, mögötte azonban valójában Gyurcsány Ferenc áll. Elég megnézni a kampányindítójukon készült képeken a kettejük testbeszédét. Árulkodó volt, ahogyan a formálisan nagy közjogi felhatalmazással és politikai befolyással bíró főpolgármester kisfiús módon hódolt be a baloldal valódi vezérének. Ha ez van a kamerák előtt, akkor képzeljük el, mi mehet odabent a Városházán – leplezi le a szélsőséget Szentkirályi Alexandra, a Fidsez főpolármnester-jeöltje. Vele készített interjút a Mandiner.

Hány főpolgármester-jelöltje van a Fidesznek? Karácsony Gergely szerint kettő.

Karácsony Gergely vajon ezt a szlogent saját maga találta ki, vagy még ezt is Gyurcsány embere, Gál J. Zoltán adta a szájába? Én inkább az utóbbira tippelek, mert ilyen „fontos ügyben” Gyurcsányék biztosan nem osztanak lapot szegény Karácsony Gergelynek. Komolyra fordítva a szót: a Fidesz jelöltje én vagyok. A nagyobbik kormánypárt országos választmánya elfogadta a budapesti szervezet javaslatát és ezáltal formálisan is a Fidesz főpolgármester-jelöltjévé váltam. A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából. Erre csak a Fidesz felhatalmazásával rendelkező jelölt lehet képes. Ezzel én rendelkezem, és a felkérést nagy tisztelettel fogadtam el.

Akkor ennek szellemében folytatjuk, de előbb egy aktuális, országos kihatású kérdés: felkészült-e lélekben arra, hogy főpolgármesterként esetleg egy Magyar Péter által vezetett kormánnyal kell majd tárgyalnia évek múltán?

Nem hiszem, hogy foglalkoznom kellene vele. Nőként ugyanakkor megrendít, hogy a balliberális oldal semmiféle morális problémát nem lát egy olyan nárcisztikus alak támogatásában, aki bezárta a feleségét egy szobába és késsel fenyegetőzött. Másrészt igencsak feltűnő, hogy ugyanaz a jól behatárolható, baloldali, háborúpárti kör futtatja és sztárolja ezt a legújabb „messiást”, mint az elődjeit. A magyar emberek viszont egyértelműen a béke pártján állnak, elutasítják a háborús uszítást, ezért aztán ebben az országban ő soha nem fog meghatározó pozícióba kerülni, ebben biztos vagyok.

Visszatérve Budapestre: lesz főpolgármester-jelölti vita?

Technikai értelemben ugyan Karácsony Gergely a baloldal jelöltje, mögötte azonban valójában Gyurcsány Ferenc áll. Elég megnézni a kampányindítójukon készült képeken a kettejük testbeszédét. Árulkodó volt, ahogyan a formálisan nagy közjogi felhatalmazással és politikai befolyással bíró főpolgármester kisfiús módon hódolt be a baloldal valódi vezérének. Ha ez van a kamerák előtt, akkor képzeljük el, mi mehet odabent a Városházán? Ott minden szempontból Gyurcsány a főnök. 2019 őszén Budapesten visszatért a Gyurcsány-korszak és a bukott miniszterelnök emberei, egykori miniszterei ülnek a meghatározó pozíciókban. Például Draskovics Tibor, akinek része volt abban, hogy csődbe menjen az ország, most a BKK igazgatóságának élén ténykedik. Aztán ott van a hídpénzbotrányként ismert városházi számlagyár ügy egyik kulcsfigurája, Tordai Csaba. Vagy épp a már említett Gál J. Zoltán, Gyurcsány korábbi kabinetfőnöke és barátja, akiről még maga a főpolgármester se tudja megmondani, hogy miért jó a budapestieknek őt alkalmaznia – ellenben megsértődik, ha erre a sajtó merészel rákérdezni. Vitázni tehát legfeljebb azzal lenne értelme, aki az úr a háznál. Vagyis Gyurcsánnyal.

Akkor ezért indult jórészt „gyurcsányozással” a kampány.

Folytassam a listát? A már említett Gál. J. Zoltán és Tordai Csaba a fővárosi vagyonkezelő igazgatóságában egy másik Gyurcsány-exminiszterrel, Kolber Istvánnal ülnek együtt. A köztisztaságért is felelős holding vezetője az a Mártha Imre, aki Gyurcsány idején MVM-vezér volt. Mártha tevékenysége nagyjából úgy írható le, hogy amíg Budapesten kukákat szerelnek le, addig ő sorra veszi a floridai ingatlanokat. Ja, meg nyolcmilliós prémiumot kap. Én azokkal a problémákkal foglalkozom, ami a budapestieket napi szinten zavarja, aggasztja. Márpedig a budapestieket zavaró jelenségek a köztisztaságtól a közlekedésen át a főváros csődközeli helyzetéig mind egy tőről fakadnak. A budapestiek pénzének jó része egész egyszerűen elfolyik Gyurcsány embereihez, Karácsony pedig ehhez napi szinten asszisztál. Ha a budapestiek bizalmat szavaznak nekem, kiszabadítom a fővárost Gyurcsány fogságából.

Hogyan értékeli utólag a 2019 előtti, Tarlós István nevével fémjelzett időszakot?

Itt születtem, ízig-vérig budapesti lány vagyok, imádom ezt a várost. Elkeserít, hogy ilyen állapotban kell látnom, de persze erős motivációt is ad, hogy ezen változtassak. Szerencsére van mire alapoznom, hiszen öt évig főpolgármester-helyettesként, előtte négy évig képviselőként szolgálhattam Budapestet. Nagyon büszke vagyok erre a kilenc évre. Annak idején megmutattuk, mit lehet kihozni Budapestből, akár egy olyan siralmas gazdasági és pénzügyi helyzetből kiindulva is, amit a Demszky-örökség jelentett. Óriási volt az adósság 2010 után, ehhez képest végül Karácsony több mint 200 milliárdos tartalékkal vehette át a stafétát 2019-ben. Ez a kilenc év nem a politikai háborúskodásról, hanem a konstruktív együttműködésről szólt. Csak néhány példa: a fonódó villamoshálózat, megújuló járműpark, rendbe tett közterületek, a 4-es metró befejezése, a 3-as metróvonal rekonstrukciójának megkezdése, Mol Bubi, kulturális fejlesztések, Margit-sziget, sportberuházások és elképesztő turisztikai fejlődés. A sort még folytathatnám. Ezzel szemben Karácsony Gergely semmi olyat nem tett le az asztalra, amit maga talált volna ki.

Azért a Lánchíd-rekonstrukció, a Blaha Lujza tér és a Pesti rakpart egy szakaszának felújítása csak megvalósult.

Ezeket mind a Tarlós-érában indítottuk el, végül késve és drágábban, részben csökkentett műszaki tartalommal valósultak meg. Ha valaki azt kérdezi, mi volt Karácsony önálló teljesítménye, talán a Blaha Lujza téri wc-t mondanám. Szelfizett is vele – aztán elromlott.

Lakásügynökség. Nemrég létrejött.

Jó, hogy ezt említi, mert itt is egy tipikus Karácsony-féle kamuzásról van szó. Nem más történt, mint hogy a kampány közeledtével Karácsony Gergely egy látszatintézkedéssel újrahasznosította a saját 2019-es kampányígéretét. Ehhez képest az adatok azt mutatják: a Fővárosi Önkormányzat a csődközeli helyzet miatt a bérlakásállomány gyarapítása helyett a lakások értékesítésében serénykedik. Karácsony ugyanígy megígérte P+R parkolók építését, a hajléktalankérdés megoldását vagy a pesti fonódó villamost – nap mint nap látjuk, mennyire komolyan vehetőek ezek az ígéretek.

Covid-járvány, energiaválság és kormányzati elvonások – ezekre hivatkozik a fővárosi vezetés.

Tegyük ezt helyre! Először is: hova lett az a kétszáz milliárdos megtakarítás, amivel a kasszát megkapta? Aztán: a szolidaritási adó kivetése már az előző ciklusban elindult, ha Tarlós István lenne ma a főpolgármester, „neki” is fizetnie kellene. Indokolatlan tehát a politikai diszkriminációról szóló nyafogás. A fővárosiak nem azt várják, hogy Karácsony Gerely állandóan elmagyarázza nekik, mit miért nem tud megcsinálni. Egy főpolgármester fogja meg a dolgok végét, tegyen rendet, intézze el, amit kell! A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol Gyurcsány Ferencért, hanem a fővárosi problémák ellen küzd a budapesti emberekért. Aki ennek érdekében együtt tud működni a kormánnyal és pénzt tud szerezni a kormánytól Budapestért. Van itt még egy fontos dolog, amit a budapestieknek érdemes tudniuk: a fővárosi kasszába befolyt iparűzési adóbevétel majdnem a duplájára emelkedett 2019 óta és Karácsony Gergely csaknem 1100 milliárd forintból gazdálkodhatott. A fővárosiak nevében kérdezem: hová lett ez a rengeteg pénz? Hiába beszél mellé Karácsony Gergely, neki és a mögötte álló Gyurcsány-klánnak valójában erről kell majd elszámolnia június 9-én.

Azt kérte a főpolgármestertől, adjon garanciát, hogy legközelebb nem próbálkozik megint a kormányfő-jelöltséggel. Kapott választ?

Mi az hogy? Nagyon is! – mondhatnám. Mint kiderült, Karácsony Gergely és pártja már a mostani választáson is Gyurcsány gyámsága alatt indul. Ahogyan a DK-s rendezvényen készült képeken Karácsony Gergely a konfetti esőben félszegen ott bazsalyog a Gyurcsány-házaspár keresztszülői ölelésében, az többet mond ezer szónál.

Tarlós István kritikát fogalmazott meg az eddigi kampányával kapcsolatban. Megfontolja?

Jóban vagyunk, szoktunk beszélni és számítok is a tanácsaira. Április 17-én, egy nagyszabású rendezvénnyel elindul a hivatalos kampány, ahol kifejtem részletesen a terveimet. Ettől még a fővárosi problémák gyökerére akkor is rá kell mutatni. Ez pedig a következő: Budapestre rátelepedtek Gyurcsányék és a fővárosiak ennek a levét isszák nap mint nap. Ezt kell elsőként kezelni és minden más ebből következik.

Ha egyelőre részletesen nem is, de kifejtené, mik lennének a főpolgármesteri prioritásai?

Átgondoltan, a józan ész figyelembevételével tervezem rendbe tenni a mai kaotikus közlekedést, ami úgy lenne biztonságos a bicikliseknek, hogy közben a főváros abbahagyná az autósok üldözését. Ki kell terjeszteni a Mol Bubi-rendszert, bővíteni a villamoshálózatot. Úgyszintén rengeteg teendő van a köztisztaság terén. Sajnos látványosan gazdátlan a város, a nemtörődömség látszik a közterületeink állapotán. Végtelenül ciki, hogy minden közép-európai nagyváros lehagyott minket a köztisztaság terén. Fel fogom számolni a köztéri hajléktalanságot, és megszervezem a forgalmas közlekedési csomópontok és a közterületek fokozott köztisztasági ellenőrzését. Mindezt a külvárosi csomópontoknál kezdve, ahol naponta sok százezer fővárosi lakos fordul meg. Mindennek az alapfeltétele azonban az, hogy először ki kell szabadítani Budapestet Gyurcsányék fogságából. Akkor vége lesz annak a bénázásnak is, amit a felügyeletük alatt álló Karácsony Gergely mutat be városvezetés címén. Látszatintézkedések helyett végre valódi cselekvésre van szüksége Budapestnek!

Jót tesz a kampányának az egyre dagadó Lánchíd-botrány? Az ügyészség nyomoz, de Tordai Csabánál már házkutatást tartottak, úgy néz ki, százmilliók folytak el.

Rengeteg még a kérdőjel, az illetékes hatóságok vizsgálják az ügyet. Azonban erős a gyanú, hogy a már sokszor említett kör egy városházi számlagyár működtetése révén milliárdokkal károsította meg a budapestieket. Karácsony érvelésével ellentétben a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

Már csak egy kérdés maradt: mikor lép vissza Vitézy Dávid javára?

Eszem ágában sincs visszalépni. Azért indulok el ezen a megmérettetésen, mert győzni akarok. Erre reális esélyem van a legerősebb politikai erő jelöltjeként, amely tizennégy évnyi kormányzással és négy kétharmados győzelemmel bizonyította, hogy számára Magyarország az első. A nemzet fővárosa megérdemli, hogy öt mostoha évi után végre odafigyeljenek rá. Végre éljünk a hatalmas lehetőséggel, ami az itt élő emberekben és ebben a csodálatos városban rejlik!

Kacsoh Dániel

mandiner.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
  • Közösségalkotó erő a teremtésvédelem
    Az erdők megtisztításakor, a természet rejtett szépségei felfedezésnek közösségalkotó ereje órási, mert ezzel nem csak a természet csodás értékeit védjük, hanem magát az embert, a nagybetűs Embert is! Mindez arra is rávilágít, hogy nem a pénz és nem a fogyasztás számít, hanem az, hogy jobban felfedezzük a magunk és a másik ember Istenarcúságát!
  • Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
    Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
MTI Hírfelhasználó