Csehország kijózanodott a migránsügyben
2023. szeptember 26. 14:00

Csehország kész kivenni részét az Európai Unió külső határainak védelméből, de továbbra is elutasítja a menekültek elosztását a tagállamok között - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Ursula von der Leyen, aki egy gazdasági konferencián vesz részt Prágában, méltatta azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnának és az ukrán menekülteknek. Bejelentette, hogy az Ukrajnát segítő államok várhatóan megemelt segítséget kaphatnak Brüsszeltől. Kifejezte reményét, hogy Csehország támogatni fogja az ez irányú uniós elképzeléseket.
   
"Készen állunk kivenni részünket az Európai Unió külső határainak védelméből. Azt kellene elérnünk, hogy az emberek egyáltalán ne induljanak el Európába, hogy megakadályozzuk az emberkereskedők üzletelését az emberi szerencsétlenséggel" - mondta Petr Fiala újságíróknak.
   
Kijelentette: a migránsok számának csökkentése és a külső határok védelme jobb megoldás, mint a bevándorlás következményeinek kezelése. "Az illegális migránsok elosztását továbbra is elutasítjuk" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

"Csehország tárt karokkal fogadta be az ukránokat. Köszönjük. Európa ezért mindig hálás lesz önöknek" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen. Szerinte az ukrán migrációs hullámra is európai választ kell adni. Brüsszel erre a célra további 15 milliárd eurót szabadít fel a hosszú távú költségvetési kiadásokból - tette hozzá a bizottsági elnök.


kjk \ kkp \ bsa \ gry  

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Ötvenéves a Magyar Külügyi Intézet
  Valójában a legsikeresebb politikai termékünk nemzetközi vizeken éppen az, hogy Magyarország, bár csak tízmilliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 • Ma érkezik az előrehozott nyugdíj
  Ma érkezik az előrehozott nyugdíj - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán hétfőn.
 • Európát vette célba az Iszlám Állam
  Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
MTI Hírfelhasználó