A 60 éves Stúdió 11 ünnepel
2023. március 24. 19:14

A Müpa Fesztivál Színházában május 27-én ünnepli fennállása 60. évfordulóját a Stúdió 11.

A jelenleg tizenkét taggal működő ensemble négy énekes szólistával, Koós Rékával, Szőke Nikolettával, Király Viktorral és Vastag Tamással szólaltatja meg népszerű darabjait, illetve meglepetésekkel is szolgál - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
 
A Stúdió 11 zenekar 1963-ban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével alakult a Magyar Rádió égisze alatt. Hatvanéves története során meghatározó szereplője volt a magyar könnyűzene fejlődésének. Tagjai mindig magas szinten képzett muzsikusok, egyúttal kiemelkedő szólisták voltak, akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi dzsesszéletnek.
   
A zenekar muzsikája rengeteg hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható; olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint például Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Hofi Géza vagy Kovács Kati. A Stúdió 11 szolgáltatta a kísérőzenét a hatvanas évek táncdalfesztiváljain, a rádióban a Tessék választani! slágerbemutatóin, később a Made in Hungary produkcióiban. Az eMeRTon Díjátadó gálákon szintén a Stúdió 11 kísért. Az együttest jellemzően tizenegyen alkották.
   
A jelenleg művészeti társulatként működő Stúdió 11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban ölt formát, a dzsessz és a könnyűzene valamennyi stílusában szabadon alkot. 2010-ben Jaco Pastorius emléke előtt tisztelegtek Peter Erskine és Victor Bailey társaságában egy emlékezetes koncerten a Müpában.
   
A Stúdió 11-ben jelenleg Rátonyi Róbert (zongora), Barbinek Gábor (harsona), Boegán Péter (dob), Csejtei Ákos (tenor- és szopránszaxofon, fuvola), Csizmadia Dávid (trombita, szárnykürt), Gátos Iván (szintetizátor), Kalmus Pál (bariton-, alt- és szopránszaxofon, basszusklarinét), Magyar Ferenc (trombita, szárnykürt), Nagy Balázs (alt- és szopránszaxofon, klarinét), Takács Donát (basszusgitár), Tóth Gyula (gitár) és Zsoldos Dániel (ütőhangszerek) szerepel.
 

MTI
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A bíró hibázott, a németek bezsebelték a gólt
  Ekkora rendezvényen nem lehet ekkora hibát elkövetni. A játékvezető nem kezelte egyformán a játékosokat. Náluk egyes játékosoknak négy-öt Bajnokok Ligája-címe van, nekem pedig egy sincs, ezért rendkívül arrogáns módon küld el a bíró. Sajnos ilyen irányba megy el a bíráskodás" - leplezte le a szélsőségesen rossz holland játékvezetőt Nagy Ádám.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
MTI Hírfelhasználó