A 60 éves Stúdió 11 ünnepel
2023. március 24. 19:14

A Müpa Fesztivál Színházában május 27-én ünnepli fennállása 60. évfordulóját a Stúdió 11.

A jelenleg tizenkét taggal működő ensemble négy énekes szólistával, Koós Rékával, Szőke Nikolettával, Király Viktorral és Vastag Tamással szólaltatja meg népszerű darabjait, illetve meglepetésekkel is szolgál - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
 
A Stúdió 11 zenekar 1963-ban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével alakult a Magyar Rádió égisze alatt. Hatvanéves története során meghatározó szereplője volt a magyar könnyűzene fejlődésének. Tagjai mindig magas szinten képzett muzsikusok, egyúttal kiemelkedő szólisták voltak, akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi dzsesszéletnek.
   
A zenekar muzsikája rengeteg hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható; olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint például Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Hofi Géza vagy Kovács Kati. A Stúdió 11 szolgáltatta a kísérőzenét a hatvanas évek táncdalfesztiváljain, a rádióban a Tessék választani! slágerbemutatóin, később a Made in Hungary produkcióiban. Az eMeRTon Díjátadó gálákon szintén a Stúdió 11 kísért. Az együttest jellemzően tizenegyen alkották.
   
A jelenleg művészeti társulatként működő Stúdió 11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban ölt formát, a dzsessz és a könnyűzene valamennyi stílusában szabadon alkot. 2010-ben Jaco Pastorius emléke előtt tisztelegtek Peter Erskine és Victor Bailey társaságában egy emlékezetes koncerten a Müpában.
   
A Stúdió 11-ben jelenleg Rátonyi Róbert (zongora), Barbinek Gábor (harsona), Boegán Péter (dob), Csejtei Ákos (tenor- és szopránszaxofon, fuvola), Csizmadia Dávid (trombita, szárnykürt), Gátos Iván (szintetizátor), Kalmus Pál (bariton-, alt- és szopránszaxofon, basszusklarinét), Magyar Ferenc (trombita, szárnykürt), Nagy Balázs (alt- és szopránszaxofon, klarinét), Takács Donát (basszusgitár), Tóth Gyula (gitár) és Zsoldos Dániel (ütőhangszerek) szerepel.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó