A 60 éves Stúdió 11 ünnepel
2023. március 24. 19:14

A Müpa Fesztivál Színházában május 27-én ünnepli fennállása 60. évfordulóját a Stúdió 11.

A jelenleg tizenkét taggal működő ensemble négy énekes szólistával, Koós Rékával, Szőke Nikolettával, Király Viktorral és Vastag Tamással szólaltatja meg népszerű darabjait, illetve meglepetésekkel is szolgál - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
 
A Stúdió 11 zenekar 1963-ban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével alakult a Magyar Rádió égisze alatt. Hatvanéves története során meghatározó szereplője volt a magyar könnyűzene fejlődésének. Tagjai mindig magas szinten képzett muzsikusok, egyúttal kiemelkedő szólisták voltak, akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi dzsesszéletnek.
   
A zenekar muzsikája rengeteg hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható; olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint például Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Hofi Géza vagy Kovács Kati. A Stúdió 11 szolgáltatta a kísérőzenét a hatvanas évek táncdalfesztiváljain, a rádióban a Tessék választani! slágerbemutatóin, később a Made in Hungary produkcióiban. Az eMeRTon Díjátadó gálákon szintén a Stúdió 11 kísért. Az együttest jellemzően tizenegyen alkották.
   
A jelenleg művészeti társulatként működő Stúdió 11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban ölt formát, a dzsessz és a könnyűzene valamennyi stílusában szabadon alkot. 2010-ben Jaco Pastorius emléke előtt tisztelegtek Peter Erskine és Victor Bailey társaságában egy emlékezetes koncerten a Müpában.
   
A Stúdió 11-ben jelenleg Rátonyi Róbert (zongora), Barbinek Gábor (harsona), Boegán Péter (dob), Csejtei Ákos (tenor- és szopránszaxofon, fuvola), Csizmadia Dávid (trombita, szárnykürt), Gátos Iván (szintetizátor), Kalmus Pál (bariton-, alt- és szopránszaxofon, basszusklarinét), Magyar Ferenc (trombita, szárnykürt), Nagy Balázs (alt- és szopránszaxofon, klarinét), Takács Donát (basszusgitár), Tóth Gyula (gitár) és Zsoldos Dániel (ütőhangszerek) szerepel.
 

MTI
Címkék:
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó