Nyitott titkosszolgálati akták
2024. február 22. 21:25

Képzőművészeti alkotásokat és titkosszolgálati aktákat is bemutatnak a Cziffra Fesztiválon, amelynek három kiállítása a fesztivál vasárnapi zárókoncertjét követően is látogatható.

A MOMkult Reich Károly Galériájában a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatának nyertese, Mihályi Bálint fiatal festőművész kiállítása tekinthető meg DOOMY címmel, a tárlat középpontjában a virtualitás áll. A kiállítás március 31-éig tekinthető meg - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.
   
A Hegyvidék Galéria ad otthont Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektjének. A művész a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át nagy méretű installációkba, amelyek lejátszható dallamokként is értelmezhetők. A tárlat március 13-ig látható.
   
A képzőművészetek mellett a történelem iránt érdeklődőket is várják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában megnyílt Mit rejt a Cziffra-dosszié? - Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című kiállításra, amely a levéltárban fellehető, eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést.
   
Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.
   
A tárlat számos eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra György életének és művészetének egy-egy időszakát, az állambiztonság működését.
   
A kiállítás szeptember 14-éig látogatható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának épületében. A tárlatot neves művészek, történészek részvételével megszervezett beszélgetések, előadások egészítik ki.
   
Mindhárom kiállítás ingyenesen tekinthető meg. A programokról további részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán találhatók meg.
 

mti
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó