Stratégiai együttműködési megállapodás született Magyarország és Katar között
A tárcavezető a magyar–katari csúcstalálkozót követően arról számolt be, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, megállapodtak a stratégiai együttműködésről, amelynek legfontosabb területét az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás jelenti. Szijjártó Péter és katari kollégája környezetvédelmi, illetve diplomáciai képzési együttműködési megállapodást írt alá a találkozón.
2023. augusztus 21. 16:24

– Tehát gyakorlatilag a jelenkor legfontosabb kihívásaira közösen keressük a válaszokat, és a Katarral való együttműködés segít abban, hogy sikeresen találjuk meg a válaszokat a minket feszítő kihívásokra. Ugye Katar és Magyarország is az elmúlt években folyamatosan szembesült, szembesül a nemzetközi liberális mainstream teljesen gátlástalan és megalapozatlan támadásaival – jelentette ki.

– Mind Katar, mind Magyarország pontosan jól ismeri, hogy milyen az, amikor egy patrióta, a nemzeti érdekek érvényesítésére koncentráló kormányként külső nyomásgyakorlással kell szembesülnie, így van köztünk egy alapvető természetes, kölcsönös megértés. Mind a katari, mind a magyar kormány kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédben hisz, a külpolitikai stratégiánkat is a kölcsönös tiszteletre alapítjuk, emellett pedig békét szeretnénk – tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a felek egyetértenek abban, hogy az ukrajnai béketeremtés kizárólag tárgyalás útján lehetséges, ezért szükség van a kommunikációs csatornák fenntartására. A megoldás nem a csatatéren van, a csatatéren halottak vannak, a megoldás a tárgyalóasztalnál van – hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy Katar az elmúlt években több fegyveres konfliktus kapcsán is tett békére irányuló erőfeszítéseket az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben, ezeket pedig Magyarország rendre támogatta és ezután is támogatni fogja. Kijelentette: különösen szimpatikus az a kezdeményezés, amely a sport béketeremtő szerepére koncentrál, a budapesti atlétikai világbajnokság közepette főleg világosnak kell lennie, hogy a nemzetek kölcsönös tiszteleten való együttműködésének egyik fontos alapja és eszköze a sport.

A miniszter ezután kitért az energiabiztonságra, és hangsúlyozta, hogy ez válságos terület Európában, ezért szükség van új források bevonására. Márpedig – emlékeztetett rá – Katar a világ első számú LNG-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027–től egy politikai megállapodás alapján hazánk ellátásába is bevonható lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz. – A kereskedő vállalataink már meg is kezdték a technikai tárgyalásokat arról, hogy milyen mennyiségben, milyen útvonalon lesz lehetőség arra, hogy 2027-től a cseppfolyósított földgázt Katarból számításba tudjuk venni a magyar ellátás biztonság tekintetében – mondta.

Hozzátette, hogy fontos megállapodások születtek a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén is, ez két olyan terület, ahol a magyar technológia világszintű, ezekre az Öböl-régióban is nagy a kereslet. – Az ENSZ-ben való együttműködésünket pedig tovább erősítjük, támogatjuk Katar jelöltségeit, a legfontosabb nemzetközi szervezetekben hasonló támogatásra számíthatunk Katar részéről is. Én azt gondolom, hogy az egy hatalmas megtiszteltetés volt hazánk számára, hogy az augusztus 20-i ünnepünket ilyen sok és ilyen komoly nemzetközi vezető megtisztelte a jelenlétével. Ez egy elismerés arra, hogy Magyarország igenis számít a nemzetközi politikában – emelte ki.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
  • Közösségalkotó erő a teremtésvédelem
    Az erdők megtisztításakor, a természet rejtett szépségei felfedezésnek közösségalkotó ereje órási, mert ezzel nem csak a természet csodás értékeit védjük, hanem magát az embert, a nagybetűs Embert is! Mindez arra is rávilágít, hogy nem a pénz és nem a fogyasztás számít, hanem az, hogy jobban felfedezzük a magunk és a másik ember Istenarcúságát!
MTI Hírfelhasználó