Aki szakmát választ, az jó lóra tesz
"Nekünk, remélem önöknek is azt tanították, ha csinálsz valamit, akkor csináld világszínvonalon" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ez rá éppúgy igaz, mint a diákokra, illetve a tanáraikra és a mestereikre. Ezt a munkamorált kell továbbadni a jövő szakembereinek is - rögzítette.
Utoljára frissítve: 2024. április 24. 19:03
2024. április 24. 12:36

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j) megnyitja a XVII. Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az idei Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében, amelyben a kormány nevében arra tett ígéretet: Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, munkája, tisztességes fizetése, otthona és számíthat családtámogatásra is.

"Mi, idősebbek, tudjuk: mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét" - fogalmazott a kormányfő.
   
Felidézte: 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg.
   
De az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő - hangsúlyozta, hozzátéve: ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják.
   
Hozzátette: ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország.
   
Úgy vélte: a mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát - jegyezte meg, hozzátéve azonban: kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani, "reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók".
   
Emlékeztetett arra is: egy évtizede még senki nem mondta volna meg, hogy a szomszédban kitörhet egy háború vagy hogy az Európai Unió utat téveszt és lemarad a világ nagy gazdasági versenyfutásában Amerika és Ázsia mögött.
   
"Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki az itt látható szakmákból olyat választ magának, ami kiállja az időt próbáját, azon semmiféle új technológia, háború, de még Brüsszel sem foghat ki" - hangsúlyozta.
   
A magyar kormány feladatának nevezte, hogy segítse a magyar fiatalokat, hogy saját lábukra állhassanak és megkezdhessék önálló, felnőtt életüket. Nehéz ugyan kisilabizálni, mit hoz a jövő, de a kormánynak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára - közölte.
   
Orbán Viktor kitért arra is: közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsolták a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással.
   
Kiemelte: a szakképzésben eltöltött utolsó év már kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során, és aki a legjobban teljesít, azt "kapásból felveszik" a felsőoktatási intézményekbe. Hozzátette: a legmodernebb felszereléseket és eszközöket adják a diákok kezébe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezhessék meg.
   
Orbán Viktor értékelése szerint ennek meg is látszik az eredménye, hiszen Magyarország a világ 200 országa közül a 33. leginnovatívabb ország, a gyártási csúcstechnológiában pedig az ötödik legjobb helyen áll a világon. Mindez azért van így, mert a magyar ember általában a legmagasabb színvonalon akar dolgozni, "Magyarországon még a munka valóban becsület dolga" - jegyezte meg.
   
"Nekünk, remélem önöknek is azt tanították, ha csinálsz valamit, akkor csináld világszínvonalon" - fogalmazott, hozzátéve: ez rá éppúgy igaz, mint a diákokra, illetve a tanáraikra és a mestereikre. Ezt a munkamorált kell továbbadni a jövő szakembereinek is - rögzítette.
   
Jó pályán vagyunk, a szakképzés egyre vonzóbb - hangsúlyozta a kormányfő, kiemelve, hogy amikor pályaválasztásra kerül sor, a fiatalok több mint fele végül a technikumot választja, a túljelentkezés általában háromszoros, de van, ahol tízszeres.
   
Orbán Viktor a magyar kormány nevében négy dolgot garantált. Elsőként azt, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak. Másodikként, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is. Mára elérték, hogy több a munkahely, mint a szakmunkás - mutatott rá.
   
Harmadikként említette, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve - rögzítette.
 
"A negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is. Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre" - fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: a boldog családokból pedig összeáll az az erős és független Magyarország, amiért évszázadok óta küzdünk.
   
A miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál résztvevőinek sok sikert kívánt a megmérettetéshez, hangsúlyozva, hogy a magyar szakképzés már ott van Európa élvonalában.

 

Szakmák csillagai

Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál szerdai megnyitóján, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Parragh László szerint a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve - tette hozzá.
   
A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöld átállás beépítését a tananyagba.
   
Az MKIK elnöke szerint a szakképzés átalakításának tapasztalatait a felsőoktatásban is hasznosítani kell, hiszen mindkét rendszernek érdeke, hogy megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak. Úgy véli, hogy az egyetemeknek is szoros kapcsolatot kell építeniük a vállalatokkal, a leendő szakembereket pedig össze kell kötni a munkaadói oldallal. A magas szintű képzés a szakembereknek kiszámítható, biztos jövőt nyújt, a magyar gazdaság számára pedig versenyképességi feltétel, amely ma egész Európa számára az egyik legnagyobb kihívás - tette hozzá.
   
Az MKIK harmadjára rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve.
   
Parragh László ismertette: hogy az idei Szakma Sztár Fesztiválon 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón csaknem 9 ezer diák vett részt, a döntőbe 200-an jutottak.
   
A NAK elnöke, Győrffy Balázs a megnyitón hangoztatta, hogy a szakmaválasztás helyes út a diákok előtt, a versenyen elért eredmény pedig meggyőzheti őket arról, hogy volt értelme az erőfeszítéseiknek.
   
A szakmaválasztás a kiemelkedés lehetőségét kínálja, és amelyik fiatal ezt az utat választja, az célirányosan építheti a jövőjét - mutatott rá Győrffy Balázs.
   
A NAK vezetője abban bízik, hogy a megmérettetés hozzájárul a rendezvényen bemutatkozó 21 agrárszakma népszerűségéhez. Az agrárszakképzés évek óta egyre népszerűbb, intézményeiben a tanulók száma 2021 óta 10 százalékkal nőtt. Budapesten ennél is nagyobb mértékben, a főváros tehát egyáltalán "nem veszett el" - értékelt az elnök.
   
Győrffy Balázs hangoztatta meggyőződését, hogy az agrárszakképzésben is a duális képzőhelyeké a jövő, az agrárpályák felértékelődése pedig biztosítani fogja a nemzedékváltáshoz szükséges utánpótlást a mezőgazdaságban.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Szentgericei gyülekezeti ház
    A backamadarasi önkormányzat támogatása is kellett az erdélyi magyar eredményhez, egy gyülekezeti ház újjáépítéséhez: magyar közösségek találnak otthont benne a magyar művelődés gazdagításához.
  • Magyar edző sikere a hazai futballban
    A stadionjuk felújítása miatt a - 34. perctől emberhátrányban játszó - Gyirmótot Balmazújvárosban fogadó nyírségiek 3-1-re nyertek, és három körrel a vége előtt behozhatatlan előnyre tettek szert a tabella élén.
  • Tizenegy EP-listának van meg a 20 ezer ajánlása
    Bár 13 párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján pártoknak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
MTI Hírfelhasználó