Emlékezzünk '56-ra
 • 2009. november 14. 11:09
  Lezajlottak az 1956. október 23-i forradalomról szóló évfordulós állami ünnepségek és ezzel párhuzamosan a különböző politikai csoportok megemlékezései is. melyeken saját politikai identitásuk és ízlésük szerint ünnepelnek már évek óta. Ez is jelzi, hogy az emléknap többrétegű, függően attól, hogy kinek milyen képe alakult ki az 56-os eseményekről a Kossuth téri sortűztől a Köztársaság téri pártház - lincselésbe fulladt - ostromáig.
 • 2009. október 23. 08:11
  Ma három éve avatták föl – különleges körülmények között – az „56-osok emlékművét”. A szobor nem lopta be magát a fővárosiak szívébe, noha esztétikailag izgalmas, kivitelezésében sincs elbarmolva (mint a közeli „homokóra”) és azóta is százezrek látják naponta. Mi hát a gond vele?
 • 2009. október 23. 07:12
  Aki a közelmúlt évek történéseit akarja megérteni, annak kötelező ismerni Szász Béla „Minden kényszer nélkül” című visszaemlékezését, amelyben azt örökíti meg a szerző, hogy miként csöppent a Rajk-perbe, és hogy min ment keresztül az ÁVH karmai közt. Egy részlet végtelenül aktuális…
 • 2009. március 31. 13:38
  Friss hír, hogy Ausztráliában újabb ítélet született Zentai László kiadatásáról Magyarországnak. Az 1944-es antiszemita gyilkossággal vádolt, most 87 éves férfi fellebbez - de ha hazakényszerül, akkor sem keletkeznek tiszta (és főleg megnyugtató) körülmények. Múltunk sebei fekélyesek.
 • 2008. december 15. 13:14
  Listát tett közzé az Október 23. Bizottság Alapítvány hétfőn Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséért kitüntetettekről azzal a céllal, hogy a közvélemény értesüljön, kik az érintettek; a dokumentum több mint kétezer nevet tartalmaz - értesítette az MTI-t a szervezet.
 • 2007. november 4. 09:27
  1956. november 4-e súlyos tragédiával köszöntött ránk. Hajnali 4 órakor megkezdődött a második szovjet intervenció. A “Forgószél”( Vihar) hadművelet a “Mennydörgés” (Grom) jelszóval indult. Magyarországot és a fővárost teljesen körbezárták. A 3-án késő este, Tökölre - a szovjet csapatok kivonulásáról - tárgyalni menő magyar katonai küldöttséget letartóztatták.
 • 2007. október 25. 10:53
  Apró Antal: "Elvtársak, én a megbízást elvállalom azzal a felhatalmazással, hogy a Központi Vezetőség az intézkedéseinket tudomásul veszi. Nem szeretném, hogy komolyabb akció után a felelősség kérdése úgy merülne fel, hogy miért ezt meg ezt tette, "miért adott ilyen vagy olyan intézkedésre parancsot. Teljes felhatalmazást kérünk!"
 • 2007. október 24. 13:31
  Firtl Mátyás: Sopron, elsősorban az akkori egyetemi ifjúságnak köszönhetően 1956-ban igent mondott a szabadság-ra. Tette ezt a nemzetért – és nem a nemzet ellen. Sopron igent mondott az új életre – de nem oltott ki életet. Sopron igent mondott igazságra – de nem az öncélú igazság-érvényesítésre. forradalom oldalára.
 • 2007. október 22. 15:42
  Október 22-én délelőtt 11 órától a budapesti Petőfi szobornál emlékezett meg a forradalomról a Kisgazda Polgári Szövetség. Beszédet mondott Turi-Kovács Béla elnök és Wittner Mária 56-os halálraítélt.
 • 2007. október 22. 12:22
  Az egyik oldalon a nemzet küzdött a szabadságáért, a másik oldalon azok voltak, akik saját hatalmuk biztosítása érdekében idegen megszállókat hívtak a magyar nemzet ellen segítségül, akikből a megszállók hű kiszolgálói lettek évtizedeken keresztül.
 • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
  Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
 • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
  Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
 • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
  Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó