Esztergom
 • 2022. november 1. 19:47
  A magyar katolikusság központjában, az esztergomi bazilikában tartott misét mindenszentek napján a magyar főpásztor, Erdő Péter bíboros érsek.
  Címkék:
 • 2022. augusztus 30. 13:20
  Esztergom valóban hazánk első fővárosa volt, de világi fővárosként csak egy ideig. Egyházi szempontból azonban máig is fővárosunk – rögzíti a tényt dr. Legeza László.
  Címkék:
 • 2022. augusztus 9. 09:09
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
  Címkék:
 • 2022. augusztus 2. 08:45
  A munkánknak valóban nagy lendületet adott, hogy a parlament március 15-re megszavazta Esztergom városa számára a megyei jogú státusz visszaadását 2022. május 1-től. Így már a kötet címlapjára is rákerülhetett, a kötet címében is szerepelhetett, hogy Esztergom megyei jogú város építészeti ÉRTÉKEI a római kortól napjainkig – fogalmaz Prokopp Mária professor emerita.
 • 2022. május 1. 17:21
  Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmise után, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában.
 • 2022. február 22. 13:23
  Baja és Esztergom ismét megyei jogú városi címet kaphat, ha az Országgyűlés elfogadja az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvény és egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosítását - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a parlamentben.
 • 2020. szeptember 29. 12:55
  A Napóleon elleni háborúk utáni években, a Szentszövetség uralma idején a politikai függetlenség elérése lehetetlen volt, de a kultúra területén, a Magyar Vatikán gondolatának a megfogalmazásával és építészeti megvalósításával Rudnay prímás a magyar szellemiség, a magyar öntudat ébrentartását segítette az ébredező kortárs reformkori nemzedékkel együtt.
 • 2020. május 26. 09:03
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
 • 2020. május 19. 08:46
  Rudnay Sándor személye igazi példája a nemzeti összetartozásnak és a nemzeti önbecsülésnek, különösen is Trianon 100. évfordulóján. Esztergom az egész magyar nemzet keresztény identitásának és kultúrájának mérföldköve lett.
 • 2020. május 15. 23:58
  A Felföldről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Partiumból, Bácskából, a Horvát-Szlavón bánságból, a Dunántúlról és a Nagyalföldről egyaránt, zászlókkal, köszöntő táblákkal, virág-koszorúkkal, hogy köszöntsék a VII. Pius pápa által kinevezett új katolikus egyházfőt.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó