Tihanyban több százan korcsolyáztak
2009. január 4. 15:04

Több száz korcsolyázó, csúszkáló szombaton megnyitotta az igazi balatoni téli szezont a tihanyi Belső-tó jegén. A félsziget közepén elhelyezkedő tó jege a Balatonéval ellentétben biztonságosnak tűnt a használóknak - tájéoztatta a gondolát a Balatontipp.

Mint írják, bár a horgász-ház melletti bejáratnál "Jégre lépni tilos!" tábla fogadta az érkezőket, az egyenletesen befagyott vizet és a nagy tömeget látva senki sem vette komolyan az önkormányzati figyelmeztetést. Legtöbben korcsolyáztak, csúszkáltak, több helyen állítottak fel alkalmi jégkorongpályákat, néhány jégvitorlás, jégszörf, ernyővel vontatott korcsolyázó, több szán, babakocsi és gyerekszállításra használt zöldséges láda is színesítette a szórakozók látványát. A parton forralt bort, meleg teát, vöröshagymás-zsíros kenyeret lehetett vásárolni, és korcsolyát is vehetett, kölcsönözhetett, aki nem készült fel megfelelően a télre.

Az egykori vulkanikus tevékenység emlékeként itt maradt tónak egyébként nincs köze a Balatonhoz, attól elzártan, mintegy 25 méterrel magasabban fekszik. A vízének átlagos mélysége másfél méter, a nyugati részén néhol a három méteres. A korcsolyázók által elsősorban használt déli oldalon a vízmélység a parttól 100-150 méterre éri el a másfél métert. Bár vize más tavakhoz képest többszörös mennyiségű sót tartalmaz, a Balatonnál mégis korábban befagy a zártsága miatt. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén a teljes vízfelületén tükörsima, szilárd jégtakaró alakult ki.
Mivel a meteorológusok további hideget jósolnak, a jó minőségű jég várhatóan megmarad a tél végéig. Korcsolyázásra, csúszkálásra persze akkor lesz igazán alkalmas, ha az önkormányzat folyamatosan letakarítja majd róla a havat.
Bár a Balaton jege szombaton még nem volt biztonságos, tucatnyian korcsolyáztak a gödrösi strandnál is. Itt a jégen korábbi, mostanra befagyott repedéseket lehetett látni, és a felülete sehol sem volt teljesen sima.
Balatonfüreden, a Tagore sétány előtti partszakaszon a hullámzásnak és a nagy szélnek köszönhetően rendkívül egyenetlen jégfelület alakult ki. Szombaton délután a móló végétől a Balaton belseje felé még nyílt vízfelületek voltak. Ezen a részen valószínűleg akkor sem lehet majd korcsolyázni, ha a jég megfelelő vastagságúra hízik.

Az óvatosság rendkívül fontos, de ettől még ki kell mondani, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok a nyilatkozatok, amelyek szerint csak a kijelölt helyeken lehetne korcsolyázni. A vonatkozó 46/2001-es BM rendelet kivétel nélkül tiltja a folyók jegén tartózkodást, más szabad vizeknél, így a tavaknál is tiltják a kikötők, veszteglőhelyek területén, a járművel való és az éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti tartózkodást. A rendelet szerint más esetben a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog - zárul a balatontipp tájékoztatása.

forrás: http://www.balatontipp.hu

gondola
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó