Elhunyt Fazekas Patrik akadémikus
2007. május 16. 14:56
Életének 63. évében szerdán elhunyt Fazekas Patrik fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja - tudatta az Akadémia. Fazekas Patrikot a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Fazekas Patrik 1945. március 29-én, Mosonmagyaróváron született. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) végezte el, ezt követően a cambridge-i Cavendish Laboratóriumban, a Kölni Egyetemen, majd vendégkutatóként a trieszti Nemzetközi Elméleti Fizikai Központban dolgozott. A tudós 1991 óta az ELTE címzetes egyetemi tanára, 1998-tól a Budapesti Műszaki Egyetem tanára volt. 1989-ben elnyerte a fizikai tudomány doktora címet.
Fazekas Patrikot az MTA múlt heti közgyűlésén választották az Akadémia levelező tagjává.
Munkájának középpontjában az elméleti szilárdtestfizika és a mágnesesség állt, ő hozta létre a mágnesség modern kutatásának hazai iskoláját.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó