Aggódik az Amerikai Magyar Szövetség
2006. november 2. 23:39

Az Amerikai Magyar Szövetség 1906-ban alakult meg, azzal a céllal, hogy egyesítse az amerikai magyar egyesületeket, és az utóbbi évtizedek során azért küzdött, hogy Közép- es Kelet Európában a demokratikus eszmék, az emberi- és kisebbségi jogok uralkodjanak, és életbe lépjen a jogrend.

Ezért a Szövetség rendkívüli aggodalmát fejezi ki az utóbbi hetek magyar kormány elleni tüntetései után lezajlott eseményekkel kapcsolatban. A Szövetség elítél minden törvényellenes cselekedetet és intoleranciát. Sok hiteles jelentés szerint a tüntetők nagy része október 23-án békés, törvénytisztelő személy volt, akik a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság és a kormányukhoz intezhető petíció jogát gyakorolták. Ezek olyan alapvető jogok, amelyeket minden demokráciában tiszteletben tartanak. A fényképekkel is illusztrált jelentések tanúsága szerint, az előzőleg hivatalosan bejelentett megemlékező eseményen résztvevők egyik csoportja ellen a rendőrség indokolatlan és túlzott erőt alkalmazott. A rendőrség nem tett különbséget békés gyülekezők és néhány rendbontó között. Olyan jelentések is érkeztek, miszerint brutális módon verték meg a tüntetőket, közöttük a Magyar Parlament egyik tagját és egy római-katólikus papot. Ezen túlmenően, a rendőrség minden megkülönböztetés nélkül bevetett könnygázt, vízágyút, megkeményített gumibotokat használt, és gumilövedékeit - az európai gyakorlattól elterően - a tüntetők felső testére irányította. Tudomásunkra jutott az is, hogy a rendőrök nem viseltek névkitűzőt, sőt, több rendőrt provokátornak használtak.

E súlyos és nagyon nyugtalanító események, amelyek aláássák a demokráciát és a jogrendet, továbbá megsértik a magyar törvényeket és az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi szabályokat is. Aggasztó az eseményekkel kapcsolatos hivatalos tétlenség. A Szövetség szilárd meggyőződése, hogy az itt felsorolt vádakat teljeskörű és időben elvégzett vizsgálatnak kell követnie, amelyet egy független-, hitelt érdemlő vizsgálóbizottságnak kell elvégeznie. Amennyiben a vádak bizonyítást nyernek, mielőbb a megfelelő intézkedéseket kell meghozni.

Végezetül, a Szövetség reméli, hogy a jogrend iránti tisztelet és a demokrácia alapelvei elejét veszik majd annak, hogy hasonló események megismétlődjenek.

2006. október 31.

gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó