Egy zsidó kislány megerőszakolása Franciaországban
2024. június 19. 15:30

Megdöbbenést és felháborodást váltott ki Franciaországban egy 12 éves kislány antiszemita erőszakkal kísért csoportos megerőszakolása a Párizshoz közeli Courbevoie-ban. A bűntény kapcsán a június végi előrehozott nemzetgyűlési választásokat megelőző kampányban a felméréseket vezető Nemzeti Tömörülés (RN) vezéralakja, Marine Le Pen azzal vádolta meg a "szélsőbaloldalt", hogy "megbélyegzi a zsidókat".

A Párizshoz közeli Nanterre-i ügyészség kedd este eljárást indított két 13 éves fiú ellen csoportos nemi erőszak, halálos fenyegetés és antiszemita erőszak gyanújával, míg egy harmadik, szintén kiskorú fiút az ügyben más bűncselekményekkel vádolnak. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.
   
Rendőrségi források szerint a 12 éves áldozatot a három fiú szombaton Courbevoie-ban, a lakhelyéhez közeli egyik parkban szólította le, ahol egy barátjával beszélgetett. A kislányt a gyanúsítottak egy hangárba hurcolták, ahol megütötték, majd ketten megerőszakolták, miközben halálosan megfenyegették és antiszemita sértésekkel illették, amit a harmadik fiú lefilmezett. A kislány a szülei kíséretében azonnal feljelentést tett a rendőrségen.
   
A Le Parisien című napilap szerint a három tizenéves egyike azt mondta a nyomozóknak, hogy bosszúból cselekedett, mivel az áldozat korábban eltitkolta előle zsidó vallását. Egy másik fiatalkorú állítólag azt vallotta, hogy a Palesztinával kapcsolatos megjegyzései miatt támadták meg a kislányt.
   
A bűncselekményt Emmanuel Macron államfő és a kormány tagjai mellett valamennyi párt vezető politikusa elítélte, s Marine Le Pen a "szélsőbaloldalt" tette felelőssé a "zsidók megbélyegzéséért".
   
A köztársasági elnök a szerdai kormányülésen "ünnepélyes és komoly szavak kíséretében ítélte el az antiszemitizmus erősödését", s az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről iskolai foglakozások bevezetésre kérte az oktatási tárcát, annak érdekében, hogy a "súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd ne szivárogjon be az iskolákba" - tudatta az államfő környezete.
   
"Felháborító, hogy egy 12 éves gyereket antiszemita támadás ért, és megerőszakolták" - írta az X-en Marine Le Pen, az RN nemzetgyűlési frakcióvezetője, mielőtt bírálta "a zsidók hónapok óta tartó megbélyegzését a szélsőbaloldal által, amely politikai célokra használta fel az izraeli-palesztin konfliktust".
   

A baloldali Engedetlen Franciaország volt sokáig az egyetlen francia politikai erő, amely nem volt hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat nem terrorcselekménynek, hanem "háborús bűntettnek" tekintette, s a mészárlásokra válaszul a Gázai övezetben indított izraeli hadműveletet állította európai parlamenti választási kampányának középpontjába. A Szocialista Párt emiatt novemberben felfüggesztette a 2022-es nemzetgyűlési választásokat követően létrejött baloldali összefogást a nemzetgyűlésben.
   
A június 30-án és július 7-én esedékes előrehozott kétfordulós választásokra azonban Új Népfront néven ismét szövetséget kötöttek a szocialisták, a kommunisták, a Zöldek és a radikális baloldal, s a választási programjukban "a Hamász terroristáinak mészárlásai" során elhurcolt túszok szabadon bocsátásáért való fellépésre szólítanak fel, elutasítják a Hamász "teokratikus tervét", és követelik a "palesztin politikai foglyok szabadon engedését" is.

A baloldal vezetőjét, Jean-Luc Mélenchont ellenfelei azzal vádolják, hogy rendszeresen kétértelmű megjegyzéseket tesz az antiszemitizmusról. A 72 éves politikus szerdán szintén az X-en reagált a zsidó kislány megerőszakolására, jelezve, hogy "elborzasztja a Courbevoie-ban történt nemi erőszak (...) és az antiszemita rasszizmus".

A legnagyobb európai zsidó közösség, a több mint félmilliós franciaországi zsidóságot képviselő Központi Konzisztórium elnöke, Elie Korchia elítélte "a gyalázatos és borzalmas szexuális bűncselekményt", míg Haim Korsia, Franciaország főrabbija pedig kijelentette, hogy "nincs mentség ezzel a példátlan antiszemita hullámmal szemben". A Franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsa (CRIF) "mérhetetlen megrendülését" fejezte ki "a nagyon aggasztó ügy" miatt.
    

mti
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó