Olimpia 2036 - Doha lehet a rendező
2024. május 29. 22:53

Katar fővárosa, Doha lesz a 2036-os nyári olimpia házigazdája - állítja a Relevo spanyol portál.

Qatar | Map, Pronunciation, World Cup 2022, Life, People, & Flag | Britannica

britannica

A sportra szakosodott internetes sportnapilap - amelynek írását az ötkarikás ügyekben bennfentesnek számító insidethegames.biz is átvette - úgy tudja, a katari olimpiai bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közel áll a rendezés részleteinek véglegesítéséhez.

 

Doha Travel Guide - Forbes Travel Guide

forbes travel guide
   

Az arab ország ötkarikás testülete a múlt hónapban erősítette meg, hogy pályázik a 2036-os játékokra. Katar mellett Szaúd-Arábia is szívesen rendezné meg a 12 év múlva esedékes olimpiát, Indonézia és India is potenciális házigazda. Az eddigi szándéknyilatkozatok alapján a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország pályázata szintén várható. Korábbi sajtóhírek alapján az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

File:Relevo-logo-purple.svg - Wikimedia Commons

wikimedia

   

A Relevo szerint Doha a preferált jelölt a NOB tagjai között. Mellette szóló érv a kontinensek körforgásának íratlan szabálya, mely szerint Párizs (2024, Európa), Los Angeles (2028, Amerika) és Brisbane (2032, Óceánia) után Ázsia következhet a sorban a katari főváros révén. Szintén Doha javára írja a sportportál, hogy először lehetne olimpia a Közel-Keleten.

Brisbane | Population, History, Map, & Facts | Britannica

britannica
   

Az arab nagyváros számos világversenynek adott otthont sikerrel az elmúlt esztendőkben. Így 2015-ben Doha rendezte meg a férfi kézilabda-világbajnokságot, 2016-ban az országúti kerékpáros vb-t, 2019-ben az atlétikai vb-t, 2022 végén a labdarúgó-világbajnokságot, tavaly májusban a cselgáncs-vb-t, idén februárban pedig a vizes világbajnokságot.

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó