Wilders helyett kémfőnököt jelölnek miniszterelnöknek Hollandiában
2024. május 28. 21:13

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.

Former intelligence chief Dick Schoof proposed as Dutch PM | Reuters

Schoof: nem nyert választást, de kormányfő lehet - reuters

A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette.
   

Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, "ideális jelöltnek" tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit.
   
Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

A PVV vezetője, Geert Wilders, a NOS holland napilapnak kedden azt mondta, hogy Schoof "nagyon erős ember, aki a négy párt bizalmát élvezi, de egyben a pártok fellett is áll."

Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a Szabad Demokrata Néppárt vezetője olyan emberként jellemezte a miniszterelnök-jelöltet, "aki nagyon jól tud kapcsolatokat teremteni".

"Ő lesz négyünk jelöltje és minden holland ember miniszterelnöke" - mondta.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szerint Schoof "nagyon sok releváns tapasztalattal" rendelkezik "fontos politikai területeken", BBB elnöke, Caroline van der Plas pedig méltatta a jelölt szaktudását biztonságpolitikai kérdésekben.

Dick Schoof kedd délutáni sajtótájékozatóján elmondta, az a célja hogy minden holland "pártatlan" miniszterelnöke legyen. Mint mondta, azért jelölték, hogy az új kabinetstratégiát a gyakorlatba ültesse, és ezt szándékozik tenni, miközben a közjót szolgálja. "Az én terveim Hollandiával kapcsolatban követik a koalíciós pártok elnökeinek megállapodását" - hangsúlyozta.

Elutasította azt a feltételezést, hogy hatalmi harcba keveredhet Geert Wildersszel, a PVV vezetőjével, akinek fel kellett adnia ambícióját, hogy miniszterelnök legyen, amikor kiderült, hogy ez akadályozza az új kabinet megalakulását.

A koalíciós megállapodás többek között a menedékjogot kérők számának erőteljes csökkentését, a lakáshiány kezelését és az üzleti környezet javítását tartalmazza.

Ezeket a terveket különböző adóemelésekkel és költségvetési megszorításokkal fogják finanszírozni. A miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy osztja a bevándorlással, a menekültügyi kérdésekkel, a szociális biztonsággal, a gazdák helyzetével valamint a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat.

Az elkövetkező hetekben Dick Schoof a kormányalapítási tárgyalásokat vezető Richard van Zwollal és a koalíciós vezetőkkel az új holland kabinet csapatának összeállításán fog dolgozni.

A pártok megállapodtak abban, hogy a kabinet tagjainak mintegy fele nem a koalíciós pártok politikusai, hanem a kulcsfontosságú területek szakértői közül kerül ki. A kabinet megalakítására alig több mint négy hét áll rendelkezésére.
  

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó