Őrizetbe vették a volt skót miniszterelnök férjét
2024. április 18. 20:13

Ismét őrizetbe vette csütörtökön a rendőrség Peter Murrellt, Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét, aki ellen tavaly óta folyik a vizsgálat a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP)finanszírozásának ügyében.

Murrellt, aki korábban az SNP pártigazgatója volt, tavaly áprilisban is őrizetbe vették a pártfinanszírozási ügyben folyó nyomozás keretében, és egy ideig gyanúsítottként vizsgálati fogságban tartották, de utána vádemelés nélkül elengedték.
   
A skót rendőrség (Police Scotland) már akkor hangsúlyozta, hogy a vizsgálat Murrell szabadlábra helyezése után is folytatódik.
   
Két hónappal később, tavaly júniusban Nicola Sturgeont is őrizetbe vették. A volt skót kormányfőt néhány órával később, szintén vádemelés nélkül szabadlábra helyezték, de a rendőrség az ő esetében is közölte, hogy a vizsgálat folytatódik.
   
 Nicola Sturgeon tavaly februárban, teljesen váratlanul bejelentette, hogy lemond az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról.
   
Akkori indoklásában több okot is felsorolt - köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan "polarizált" vélemények alakultak ki róla a választók körében -, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz.
   
A vizsgálat 2021-ben indult, miután bejelentés érkezett a hatóságokhoz 667 ezer font (307 millió forint) értékű adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött. A párt számláin 2019 végén azonban csak 97 ezer font volt, és a teljes nettó pénzügyi eszközállomány sem haladta meg sokkal a 272 ezer fontot.
   
Peter Murrell csütörtökön bejelentett újbóli őrizetbe vételének híréhez a Police Scotland nem fűzött indoklást, a skót rendőrség szóvivője csak annyit mondott, hogy mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, részleteket nem közölhet.
   
Nicola Sturgeon férjének tavalyi első kihallgatásával egyidejűleg a Police Scotland nyomozói házkutatást tartottak a házaspár glasgowi otthonában.
   
Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó