Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál – Arany Dió
2024. április 14. 20:34

Április 25-28 között ismét megrendezik Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad. Idén magyar, portugál, francia, bolgár, kenyai, ausztrál, angol, máltai, kazah, spanyol, olasz, trinidad és tobagó-i filmek versenyeznek a döntőben.

A legjobb filmművészek az Arany Dió díjat kapják.

Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri.

A zsűriben idén a Global Film két vezetője Daria Trifu és Bruno Pischiutta filmrendező vesznek részt. A Global Film amerikai cég, fesztiválokat szerveznek szerte a világban, saját forgalmazói hálózatuk van, és filmeket is gyártanak. Mellettük a tavalyi fesztivál egyik győztese, a fiatal Marcel Ruizendaal francia rendező és magyar részről Kovács Claudia operatőr dolgozik a nyertesek kiválasztásán.

Szintén nem általános a világban, hogy a fesztiválok meghívják a döntőbe került filmek alkotóit úgy, hogy fedezik a teljes útiköltségüket, szállást és ellátást. Még akkor is, ha olyan távoli országból érkeznek, mint Kenya vagy Trinidad és Tobago.

A fesztivált április 25-én 13 órakor Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke nyitja meg. A nyitófilm a PARASZTOK című lengyel alkotás, mely sajátosan ötvözi a műfaji elemeket. Ezt követően szombat délutánig tartanak a filmvetítések. A magyar filmet a dokumentumfilmes mezőnyben a NIKOLA TESLA- A FÉNY GYERMEKE, és a VÖRÖS TÉRKÉP című alkotások képviselik. Játékfilm kategóriában Tóth Barnabás MESTERJÁTSZMA című filmje került a legjobbak közé. A magyar vonalat erősíti Chilton Flóra MÉG EMLÉKEZEM c. animációs filmje, és a NEGYEDIK DIMENZIÓ Pusztai Lőrinc rövidfilmje.

A külföldi alkotások között láthatunk játékfilmet a kenyai szervkereskedelem témájában. Megismerhetjük a kazah rendszerváltás hangulatát, táncos elemekkel tarkított filmet láthatunk a trinidad és tobago-i őslakosság kipusztításáról, és a két világháború közötti legendás bolgár bérgyilkos női kommandóról. Rendkívül izgalmasan dolgozza fel az orosz-ukrán háború előzményeit Sara Reginella fiatal olasz filmrendezőnő alkotása, amely az eddig ismertekhez képest egy egészen más megvilágításba helyezi a témát. És még számos izgalmas film szerepel a programban.

 

A fesztivál szervezői minden évben hangsúlyozzák, hogy nem kosztümös történelmi kalandfilmeket várnak, hanem olyanokat, amelyek valódi művészi eszközökkel világítanak rá egy olyan problémára, amely vagy a történelmünkben gyökerezik, vagy a történelem ismeretlen területeire vezetik el a nézőt.

 

A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház és Film Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmakadémia hallgatói és tanárai lesznek ott végig, és találkozókat szerveznek a filmek alkotóival.

 

A filmeket a felújított pápai Petőfi Filmszínházban lehet megtekinteni. A fogadásokat és az eredményhirdetés pedig a pápai Esterházy Kastélyban rendezik meg 27-én este, vörös szőnyeggel, ünnepi vacsorával.

A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és Pápa városa támogatja.

gondola
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről
  Azzal, hogy közgyűjteményi központtá is válik a magyar nemzet múzeuma, lehetőség nyílik arra, hogy az ország minden múzeumának erőforrását bevonva, együtt gondolkodva a magyar nemzet közösségének egészével tudjunk haladni az értékőrzés útján - tette hozzá Latorcai Csaba.
 • A budapestiek állják a "milliárdos Gyurcsány-számlát"
 • A vértanú – szörnyű történelmi párhuzam
  Látjuk a baljós jeleket, a balliberális politikai oldal romboló munkáját, és eszünkbe jut, hogy ezek elődei egykor mekkora károkat okoztak hazánknak. Látjuk, hogy ma is vannak könnyen félrevezethető emberek, akikre hatnak a hangzatos ígéretek, a látványos külsőségek, a szemfényvesztő gesztusok, s újabban azok a trükkök, amelyekkel mindezt nemzeti színű csomagolásban tálalják a közönségnek
MTI Hírfelhasználó