Ukrán kibertámadás
2024. március 4. 18:57

Az ukrán katonai hírszerzés kiberspecialistái támadást hajtottak végre és ennek eredményeként hozzáfértek az orosz védelmi minisztérium szervereihez, amelyekről "rengeteg" adatot kaptak az orosz katonai vezetésről, valamint jelentésekről és kiadott parancsokról - számolt be az ukrán védelmi tárca hírszerzési főcsoportfőnöksége hétfőn a Telegramon.

A közlés szerint olyan bizalmas dokumentumokhoz fértek hozzá, amelyek az orosz védelmi minisztérium "több mint kétezer szervezeti egysége között keringtek". A hírszerzés közölte, hogy a kapott információk lehetővé teszik az orosz védelmi minisztérium és egységei rendszerének teljes feltérképezését. "A kapott adatok elemzése segített azonosítani tábornokokat, az orosz védelmi minisztérium szervezeti egységeinek más magas beosztású vezetőit, valamint a helyetteseket, asszisztenseket, szakembereket, egyszóval mindenkit, aki Bürokrata elnevezésű elektronikus dokumentumkezelő szoftvert használ" - jegyezte meg a szakszolgálat.
   
A déli Herszon megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy reggel az orosz erők egy drónról robbanóanyagot dobtak a régióban lévő Beriszlav városra, amely eltalált egy - éppen az utcán sétáló - helyi lakost. A férfit szilánkos végtagérülésekkel szállították kórházba.
   

Az északkeleti országrészben lévő Szumi megye kormányzói hivatala közölte a Telegramon, hogy az elmúlt nap alatt az orosz hadsereg 29 támadást hajtott végre a régió ellen, rakétákat lőttek két településre, és 37 bombát dobtak le egy harmadik településre. A megyében egy nap leforgása alatt 130 robbanást rögzítettek. Áldozatokról a kormányzói hivatal nem tett említést.
   
Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők változatlanul aktívan támadják a Donyeck megyei Avgyijivka környékét. Az elmúlt nap során 78 katonai összecsapás történt a fronton, az orosz erők hét rakéta- és ötven légicsapást indítottak, és 112 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetővel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.
 
Az ukrán vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 418 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 22 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.
 

MTi
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó