Szergej Lavrov: Az európai nagykövetek tartózkodjanak a beavatkozástól
2024. március 4. 16:56

Személyesen tanácsolta volna az európai uniós tagországok nagyköveteinek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy ne próbáljanak beavatkozni az orosz elnökválasztásba, de ők két nappal a megbeszélés előtt lemondták a találkozót. Erről hétfőn maga Lavrov számolt be az Ifjúsági Világtalálkozó egyik panelbeszélgetésén, a Szocsihoz közeli Sziriusz szövetségi területen. A tárcavezető elmondta: Moszkva anyagokat gyűjtött arról, hogy az európai országok nagykövetségei hogyan készülnek az orosz elnökválasztásra. Mint mondta, a képviseletek beavatkozási mechanizmusokat hoztak létre, „támogató projekteket” indítottak az orosz rendszeren kívüli ellenzék javára, a nagykövetségeknek pedig ehhez nincs joguk.

„Mi, miután összegyűjtöttük ezeket az információkat, talán másfél héttel ezelőtt, meghívtuk az Európai Unió összes nagykövetét egy velem való találkozóra, ahol külügyminiszterként egyszerűen el akartam mondani a nagyköveteknek, a diplomáciai képviseletek vezetőinek, hogy a legjobb szándékkal azt tanácsoljuk, hogy ne foglalkozzanak ilyesmivel” – mondta a miniszter.

„És mit gondolnak? Két nappal a tervezett esemény előtt, a találkozó előtt, küldtek nekünk egy jegyzéket. Úgy döntöttünk, hogy nem megyünk el. El tudják képzelni a diplomáciai szintű viszonyt olyan államokkal, amelyek nagykövetei félnek eljönni egy találkozóra annak az országnak a miniszterével, ahová akkreditálták őket?” – tette hozzá. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) hétfői közlése szerint az oroszok 70 százaléka biztosan, 10 százaléka pedig valószínűleg részt vesz az elnökválasztáson. 4 százalékuk valószínűleg, 6 pedig biztosan nem voksol majd. 10 százalékuk még bizonytalan. Az országos telefonos felmérést március 2-4. között végezték egy 1600 fős, felnőtt, reprezentatív mintán.

Az orosz parlament felsőháza március 17-re írta ki az elnökválasztást. A Központi Választási Bizottság (CIK) úgy döntött, hogy a választást március 15. és 17. között rendezik meg. Ez lesz az Oroszországi Föderáció történetében az első háromnapos elnökválasztás. A szavazólapon négy jelölt neve fog szerepelni: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnöké (függetlenként indult), Vlagyiszlav Davankové (Új Emberek párt), Nyikolaj Haritonové (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) és Leonyid Szluckijé (Oroszországi Liberális Demokrata Párt).

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó