Szijjártó: A humanitárius segítséget nem szabad zárójelbe tenni
2024. március 4. 16:02

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már New Yorkban van, ahol a közel-keleti válságról tartanak rendkívüli ENSZ-közgyűlést. A tárcavezető közösségi oldalán meg is osztott egy videót, amelyben az M1-nek nyilatkozva elárulta nehéz helyzetet teremtettek a vádak, amelyek az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalát (UNRWA) érték, akinek a vezetőjével a külügyminiszter is tárgyalást folytat majd. A tárcavezető egyúttal kifejtette, véleménye szerint nem lehet a Gázai övezetben dúló harcok kapcsán a humanitárius segítség kérdését zárójelbe tenni, hiszen akkor ártatlan embereke kerülnek az éhínség szélére és ártatlan emberek fizetik meg az árat a terrorszervezetek bűnei miatt.

Szijjártó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta, éppen ezért teremtett nehéz helyzetet az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező szervezetének a botránya, mert a világ szemében és sok donorország szemében aláásták azt a hitelességet, aminek segítségével az UNRWA a munkáját hatékonyan tudta végezni. Mint ismeretes, a szervezet több tagját is azzal gyanúsítják, hogy együttműködtek a Hamász terrorszervezettel az október 7-i terrortámadásban.

A tárcavezető ennek kapcsán nyomatékosította: A felmerült vádakat mindenképpen ki kell vizsgálni. Szijjártó Péter a mai nap folyamán személyesen folytat majd megbeszélést a UNRWA főbiztosával.

MTI
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó