Rendkívül fontosak a közösségépítő civil szervezetek
2024. február 22. 19:57

A kormány számára rendkívül fontosak azok az egyesületek és alapítványok, amelyek a közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Gödöllőn, a 802. Szent Korona Cserkészcsapatnak otthont adó Bezsilla-villában.

A gödöllői 802. Szent Korona Cserkészcsapat 2021 tavaszán kapta ingyenes használatba az államtól a Bezsilla-villát, amelyet most a kormány a Gödöllői Cserkészetért Egyesületnek ajándékozott. A helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében úgy folytatta, hogy ezek a szervezetek jelentős tagsággal, helyi beágyazottsággal rendelkeznek, helyben és akár országosan ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként segítik a munkájukat, "hiszen a civil szervezetek létének legfőbb jellemzője, hogy olyan igények hívják őket létre, amelyek túlmutatnak a létrehozó személyek, szervezetek egyéni lehetőségein és létrehozásuk mögött mindig valamilyen közösségi szándék jelenik meg" - emelte ki.

Szalay-Bobrovniczky Vince megemlékezett arról, hogy a Magyar Cserkészszövetséget 1912-ben alapították. Magyarország legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma jelenleg mintegy 220 helyi közösségben, cserkészcsapatban több mint 14 ezer fős tagsággal rendelkezik. Elmondta azt is, hogy gödöllői cserkészcsapat az ország egyik legnagyobbja, 48 őrssel, közel 450 gyermek, fiatal nevelésével, közösséggé formálásával foglalkozik. Jelenleg 20 operatív vezető, 15 rajparancsnok és 96 őrsvezető tevékenykedik benne önkéntesként. Hangsúlyozta azt is, hogy a csapat mindenkori vezetése kiemelt figyelmet fordít a vezetői réteg folyamatos utánpótlására. Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte a nagyközösségek támogatását, "ez kiemelten fontos az ifjúságügyi szakterületen". A helyettes államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület nemcsak tulajdona, hanem otthona is lett a gödöllői cserkészeknek, a kormány ugyanakkor nemcsak otthont ajándékozott, hanem hatalmas lehetőséget is arra, hogy tovább építkezzenek.

Nagy-Vargha Zsófia kitért arra is, hogy a fiatalokért felelős szakterületnek számos kapcsolódási pontja van a cserkészekkel, akik olyan, testileg, szellemileg és lelkileg is megerősödő fiatalokat engednek ki a nagyvilágba, amire Magyarország jövőjének nagyon nagy szüksége van. Szólt arról is, hogy az idei év kiemelt célja az önkénteskedés népszerűsítése, a közösségi élet megerősítése, valamint a fiatalok mentális egészségének erősítése, megőrzése. Gémesi György polgármester egyebek mellett arra mutatott rá, hogy az elmúlt évtizedekben nagyot lépett előre a magyar cserkészet, amely az egyik zászlóshajója lehet a fiatalok életének, szellemiségének, gondolkodásának, és nagy kisugárzása van egy olyan világban, amely sok tekintetben a fiatalok szempontjából sem könnyű.  

MTi
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
 • Brüsszelben változásra van szükség
  Egyedül Magyarország az, amely következetesen kiáll a keresztény, nemzetállamokra épülő Európát a megsemmisülés irányába hajszoló brüsszeli fősodorral szemben - hangsúlyozta a kereszténydemokrata Aradszki András ma a törvényhozásban.
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
MTI Hírfelhasználó