Hazaárulás miatt 18 év fegyház
2024. február 20. 17:29

Tizennyolc évi fegyházbüntetést szabott ki Igor Kondrackij orosz állampolgárra hazaárulás címén a moszkvai városi bíróság - közölte kedden az Interfax hírügynökség.

File:Interfax Logo.svg - Wikipedia

wikipedia

Kondrackijt halmazati büntetésként megfosztották a tartalékos ezredesi katonai rangjától is. A tárgyalást zárt ülésen tartották, mivel a büntetőügy anyagait titkosították, az eljárásról pedig nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Az Interfax szerint több médium úgy értesült, hogy az elítélt korábban a diplomáciai tárcánál teljesített szolgálatot.

The Moscow Times

themoscowtimes.com


   
Sajtóforrások szerint Kondrackijt 2022 júniusában tartóztatták le. A médiában ismertetett nyomozati álláspont értelmében a gyanúsított egy meg nem nevezett országnak államtitkot képező értesüléseket adott át. A Kreml irányvonalát bíráló The Moscow Times azt írta akkor, hogy a férfi Kijevben született, és 1992 és 2010 között az orosz külügyminisztériumban dolgozott, ahol a valuta- és pénzügyi osztályon kapott fizetést, és jövedelmet folyósított neki az amerikai Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért is.

Reporters Without Borders Slams Russia's 'Foreign Agent' Listing For Meduza

radio free europe
   

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki hírportál szerint az Igor Kondrackij név szerepel egy 2009-ben, Irán nukleáris és rakétapotenciálja címen megjelent nemzetközi jelentés szerzőlistáján, 2002-ben pedig egy ilyen nevű férfi A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásának problémája Dél-Ázsiában (politikatudományi szempontok) címmel írt doktori disszertációt.
 

MTi
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Fucsovics második trófeája
  Fucsovics a 2018-as, genfi diadal után másodszor ünnepelhetett tornagyőzelmet, és a trófea mellé 88 125 eurót (34,4 millió forint) kapott. "Hosszú idő után nyertem ismét, nem vártam ezt az eredményt, és nagyszerű érzés" - nyilatkozta a pályán.
 • Európa felújított templomává válhatunk
  Sulyok Tamás azt mondta, az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.
 • Washingtoni Magyar Örökség Fesztivál
  Előadást adott a több mint 40 éves Tisza Táncegyüttes, a Szikra Banda, felléptek az idén 50 éves washingtoni magyar cserkészcsapat tagjai, és táncbemutatót tartott a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram révén jelenleg Washingtonban dolgozó Hajdú Bence néptáncos.
MTI Hírfelhasználó