Hölvényi György a vallási közösségekről
2023. december 4. 20:25

Az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportja (EPP) 25 éve folytat párbeszédet a vallási közösségekkel a kölcsönös megértés és együttműködés jegyében, legyen szó a vallásszabadságról, az üldöztetés elleni fellépésről vagy az egyházak társadalmi tanításának meghallásáról Európában - jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a képviselőcsoport 25. jubileumi vallásközi konferenciáján Santiago de Compostelában.

A kereszténydemokrata uniós parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta: "Az intézményes párbeszéd folytatása sajátos meggyőződésünk és hagyományunk: ezt a munkát egy olyan Európai Parlamentben végezzük, ahol politikai ellenfeleink közömbösek, vagy sokszor támadók az egyházak által képviselt értékekkel és tanítással szemben".
   
Hölvényi hozzátette: "Változik a társadalom, változnak a témák is. Egy biztos: a kereszténydemokrata elkötelezettség a vallási közösségek irányában a jövőben is, a szélsőségesen szekuláris környezetben is szilárdan megmarad."
   
Az európai katolikus püspökkari szervezet (COMECE) elnöke, Mariano Crociata püspök, úgy fogalmazott, hogy nyugati kultúra mára kritikus szakaszba ért, mivel a fősodratú véleményformáló csoportok a társadalmi haladás feltételének tekintik a vallások szerepének visszaszorítását Európában. "Ezért is különösen fontos az a küldetés, amelyet az EPP frakció a párbeszéd fenntartása érdekében évtizedek óta betölt" - tette hozzá.
   
Avi Tawil rabbi, az Európai Zsidó Közösségi Központ vezetője szerint a félelem légkörét Európában is mind jobban érzékelik a vallások követői. A rabbi hangsúlyozta: a békét lépésről lépésre lehet csak építeni ebben a helyzetben, és a sikerhez elengedhetetlen, hogy valamennyi politikai erőt megnyerjék a párbeszéd számára Európában.
   
Az európai néppárti képviselőcsoport (KEK) 25. alkalommal megrendezett éves konferenciáján felszólalt továbbá Jörgen Skov Sörensen, a KEK protestáns-ortodox európai ernyőszervezet főtitkára, Emmanuel kalcedóniai metropolita a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus képviseletében, Ismat Jahan, az Iszlám Konferencia Szervezetének uniós nagykövete, az EPP frakció számos képviselője, valamint vallási és tudományos szakértők szerte Európából.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Tőkés László: ismét a szólás ideje köszöntött reánk
    Tőkés László a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján emlékeztetett: ilyen "könyörtelen kényszerhelyzet" volt a kommunista falurombolás idején, amikor "Románia népe és kétszeres elnyomást szenvedő magyarsága" nemet mondott az ateista-kommunista-nacionalista zsarnokságra.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
MTI Hírfelhasználó