Hölvényi György a vallási közösségekről
2023. december 4. 20:25

Az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportja (EPP) 25 éve folytat párbeszédet a vallási közösségekkel a kölcsönös megértés és együttműködés jegyében, legyen szó a vallásszabadságról, az üldöztetés elleni fellépésről vagy az egyházak társadalmi tanításának meghallásáról Európában - jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a képviselőcsoport 25. jubileumi vallásközi konferenciáján Santiago de Compostelában.

A kereszténydemokrata uniós parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta: "Az intézményes párbeszéd folytatása sajátos meggyőződésünk és hagyományunk: ezt a munkát egy olyan Európai Parlamentben végezzük, ahol politikai ellenfeleink közömbösek, vagy sokszor támadók az egyházak által képviselt értékekkel és tanítással szemben".
   
Hölvényi hozzátette: "Változik a társadalom, változnak a témák is. Egy biztos: a kereszténydemokrata elkötelezettség a vallási közösségek irányában a jövőben is, a szélsőségesen szekuláris környezetben is szilárdan megmarad."
   
Az európai katolikus püspökkari szervezet (COMECE) elnöke, Mariano Crociata püspök, úgy fogalmazott, hogy nyugati kultúra mára kritikus szakaszba ért, mivel a fősodratú véleményformáló csoportok a társadalmi haladás feltételének tekintik a vallások szerepének visszaszorítását Európában. "Ezért is különösen fontos az a küldetés, amelyet az EPP frakció a párbeszéd fenntartása érdekében évtizedek óta betölt" - tette hozzá.
   
Avi Tawil rabbi, az Európai Zsidó Közösségi Központ vezetője szerint a félelem légkörét Európában is mind jobban érzékelik a vallások követői. A rabbi hangsúlyozta: a békét lépésről lépésre lehet csak építeni ebben a helyzetben, és a sikerhez elengedhetetlen, hogy valamennyi politikai erőt megnyerjék a párbeszéd számára Európában.
   
Az európai néppárti képviselőcsoport (KEK) 25. alkalommal megrendezett éves konferenciáján felszólalt továbbá Jörgen Skov Sörensen, a KEK protestáns-ortodox európai ernyőszervezet főtitkára, Emmanuel kalcedóniai metropolita a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus képviseletében, Ismat Jahan, az Iszlám Konferencia Szervezetének uniós nagykövete, az EPP frakció számos képviselője, valamint vallási és tudományos szakértők szerte Európából.
 

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó