Tudományos olimpikonok
2023. szeptember 25. 23:04

Szeptember 29-én, a BME OMIKK Könyvtáraula épületében (1111 Budapest, Budafoki út 4–6.) a Kutatók Éjszakája keretein belül 16:00 órától 23:00 óráig a Magyar Innovációs Szövetség standjai is megtekinthetőek lesznek. A látogatók megismerkedhetnek a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiváló döntős fejlesztéseivel, valamint friss információkat szerezhetnek a 33. OTIO kapcsán.

Mi vesz rá egy tízedikes gimnazistát, hogy házi tárgykereső és rendszerező apparátust hozzon létre, amely rádiós modullal üzemel? Mit is jelent gyakorlatban az miRNS kétélű karddal játszott harca az mRNS terápiás alkalmazásban? Hogyan lehet központosítani és energiahatékonyabbá tenni a világítást? Milyen eszköz segíti a siket futballistákat a meccseken? Mik azok a kör- és a fémes arányok? Néhány kérdés, amelyekre az idei Kutatók Éjszakáján örömmel válaszolnak a Magyar Innovációs Szövetség tudományos olimpikonjai.

Azoknak is lesz kihez fordulni, akiket a nemzetközi tapasztalatok érdekelnek, hiszen Szőnyi Balázs és Vida Ákos saját standdal lesznek jelen, ők nemrég érkeztek haza Brüsszelből, a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyéről, ahol Magyarországot képviselték, de bemutatja MateKIT – matematikai oktatóprogramját Kovács János is, aki a London International Youth Science Forum magyar résztvevője volt.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hum, valamint az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia hivatalos Facebook oldala.

A Gondolához eljuttatott jelentést Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke jegyezte.

gondola
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Ötvenéves a Magyar Külügyi Intézet
  Valójában a legsikeresebb politikai termékünk nemzetközi vizeken éppen az, hogy Magyarország, bár csak tízmilliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 • Ma érkezik az előrehozott nyugdíj
  Ma érkezik az előrehozott nyugdíj - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán hétfőn.
 • Európát vette célba az Iszlám Állam
  Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
MTI Hírfelhasználó