Szent Gellért Fesztivál Szegeden
2023. szeptember 21. 08:18

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek szombattól Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A koncertsorozat célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a közönséget, amely kifejezi és erősíti a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát. Az október 2-ig tartó fesztiválon olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik és igazi komolyzenei ritkaságok.
   
A koncertek különleges hangulatát a szegedi székesegyház egyedülálló akusztikája és a Szegedi Dóm Látogatóközpont családias légköre biztosítja.
   
A fesztivál szombaton a székesegyházban a Szent Gellért Fúvósok és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjével indul, a hangversenyt, melyen Beethoven- és Mozart-művek hallhatók a dél-koreai Yoon Kuk Lee dirigálja, zongorán Balázs-Piri Soma játszik. Másnap Szent Gellért bakonybéli remeteségi lelkigyakorlatának ezredik évfordulójára emlékezve a Szent Gellért Barokk Szólisták koncerteznek a Fogadalmi templomban. Ezen a napon tartják a CsaládEgyetem tizedik szemeszterének rendhagyó tanévnyitóját is a Katolikus házban.
   
Szeptember 25-én Bogányi Gergely (zongora), Bogányi Bernadett (fuvola), Bogányi Bence (fagott) és Dent-Bogányi Clara (oboa) ad kamarakoncertet a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Szeptember 28-án ugyanitt Horti Lilla operaénekes, Yoon-Hee Kim hegedű- és Kerényi Mariann zongoraművész koncertezik, műsorukon Bach- és Faure-darabok szerepelnek.
   
Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a szegedi Karolina Iskola. Az évforduló alkalmából a dómban rendeznek ünnepi hangversenyt a Karolina Művészeti Iskola tanárai, valamint Sztathatosz Sebestyén és Demeter Dóra vendégművészek részvételével.
   
A fesztiválhoz minden évben kapcsolódik jótékonysági rendezvény. Október 1-jén a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad hangversenyt a Magna Cum Laude és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melyet Gyüdi Sándor vezényel.
   
A sorozat zárásaként a lengyel Marianna Julia Zolnacz (fuvola), a Kínából érkező LiLa (cselló) és Érdi Tamás (piano) közreműködésével a Szent Gellért Fúvósok és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertezik.
   
A fesztiválon három tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 27-én Párducz Árpád, Janka Zoltán és Pál József professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit.

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Ötvenéves a Magyar Külügyi Intézet
  Valójában a legsikeresebb politikai termékünk nemzetközi vizeken éppen az, hogy Magyarország, bár csak tízmilliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 • Ma érkezik az előrehozott nyugdíj
  Ma érkezik az előrehozott nyugdíj - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán hétfőn.
 • Európát vette célba az Iszlám Állam
  Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.
MTI Hírfelhasználó