Nagy-Vargha Zsófia: a fiatal tehetségekre alapozhatjuk az ország jövőjét
2023. június 10. 12:19

Magyarországnak vannak olyan kincsei, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, hanem az ország működését is alapozhatjuk rájuk, ezek pedig a fiatal tehetségek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Gödöllőn.

Nagy-Vargha Zsófia az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntőjének megnyitásakor méltatta Gödöllő szerepét, amely minden magyar számára fontos határon innen és túl is.
   
Felidézte, hogy a 18. században Gödöllő gazdag bírtokosa építtette fel Magyarország jelenleg legnagyobb alapterületű barokk kastélyát. Ez a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása volt, az első világháború végén pedig IV. Károly király itt értesült a monarchia összeomlásáról - emlékeztetett a kastély gazdag történelmére a helyettes államtitkár.
   
Nagy-Vargha Zsófia beszélt arról, hogy a történelmi versenyt a megálmodói úgy szervezték meg, hogy ne csupán egy ismereti verseny legyen, hanem élményt is nyújtson a résztvevőinek.
   
Az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny tematikája a 17. és a 18. századi magyar és nemzetközi történelem köré épül, amelyet a versenyzők Grassalkovich I. Antal szemüvegén keresztül szemlélhetnek. A verseny a résztvevők tárgyi tudásán túl a logikai gondolkodásukra, az érvelési képességükre, valamint a kreativitásukra is súlyt helyez - olvasható a tortenelemoktatok.hu oldalon.
 

MTI
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó