Nagy-Vargha Zsófia: a fiatal tehetségekre alapozhatjuk az ország jövőjét
2023. június 10. 12:19

Magyarországnak vannak olyan kincsei, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, hanem az ország működését is alapozhatjuk rájuk, ezek pedig a fiatal tehetségek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Gödöllőn.

Nagy-Vargha Zsófia az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntőjének megnyitásakor méltatta Gödöllő szerepét, amely minden magyar számára fontos határon innen és túl is.
   
Felidézte, hogy a 18. században Gödöllő gazdag bírtokosa építtette fel Magyarország jelenleg legnagyobb alapterületű barokk kastélyát. Ez a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása volt, az első világháború végén pedig IV. Károly király itt értesült a monarchia összeomlásáról - emlékeztetett a kastély gazdag történelmére a helyettes államtitkár.
   
Nagy-Vargha Zsófia beszélt arról, hogy a történelmi versenyt a megálmodói úgy szervezték meg, hogy ne csupán egy ismereti verseny legyen, hanem élményt is nyújtson a résztvevőinek.
   
Az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny tematikája a 17. és a 18. századi magyar és nemzetközi történelem köré épül, amelyet a versenyzők Grassalkovich I. Antal szemüvegén keresztül szemlélhetnek. A verseny a résztvevők tárgyi tudásán túl a logikai gondolkodásukra, az érvelési képességükre, valamint a kreativitásukra is súlyt helyez - olvasható a tortenelemoktatok.hu oldalon.
 

MTI
Címkék:
 • Megbukott a var
  A varszobában a közönségtől elzárva ül három szakember, minden jelenetett többször, több kameraállásból is megnézhetnek, egymás között egyeztethetnek. Mégis nevetséges hibát követnek el.
 • Kubatov nem ismerte föl, és nem is szóltak neki…
  Miközben helyes, hogy a Fradit a BL magasságába akarja emelni, itt egy másik futballeredményt is elérhetett volna. Sokasíthatta volna a magyar edzőkiválóságok számát.
 • Hölle és a magyar csapat megvédte címét
  A 26 éves Hölle a díjhajtást fölényesen megnyerte, majd a szombati maratonhajtásban még növelte is az előnyét, éllovas pozícióját pedig a vasárnapi akadályhajtásban simán megőrizte.
 • A nyugdíjak vásárlóértékének mindenkori megőrzése
  Simicskó István úgy fogalmazott: szüleink és nagyszüleink, az előttünk járó generációk a vállukon viselték a 20. század minden terhét, amelyet a világháborúk pusztítása, a romba dőlt ország újjáépítése, a diktatúrák, az elnyomatás és a nélkülözés okozott. Kemény munkájuk, küzdelmük, szenvedésük és töretlen hitük nélkül ma minden bizonnyal rosszabb helyzetben lennénk.
 • Brüsszel Európa szétzilálásáról hozott döntést
  Rétvári Bence kifejtette: bár az uniós belügyminiszterek tanácskozásán szereplő előterjesztést formailag krízisrendeletnek hívják, de valójában ez egy újabb "migránsmágnes", amelyet áterőltettek Brüsszelben.
MTI Hírfelhasználó