Antwerpen polgármestere ellen készülhetett merényletre nyolc terrorista
2023. március 31. 13:26

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere és helyi rendőrőrsök ellen készülhetett terrorista merénylet végrehajtására a hétfőn Belgiumban egy terrorelhárítási művelet keretében őrizetbe vett nyolc gyanúsított - írta pénteken a The Brussels Times hírportál a belga ügyészségre hivatkozva.

Az elfogottak közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.
   
Pénteken a szövetségi ügyészség a sajtó megkeresésére megerősítette, hogy a csoport radikalizálódott fiatalokból áll, akik más támadások mellett De Wever megölését tervezték. Az antwerpeni polgármester egyben a jobboldali nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt vezetője is.
   
Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy "De Wever neve felmerült a nyomozati anyagban, de a potenciális elkövetőknek még nem volt konkrét tervük a merénylet végrehajtására".
   
A nyomozók szerint két különböző városban élő radikalizálódott fiatalok a gyanúsítottak, akik a közelmúltban léptek kapcsolatba egymással. Az egyik csoport vezetője egy 20 éves férfi, aki szerepel a terrorgyanús személyek listáján. A másik potenciális elkövető 19 éves, őt már két évvel korábban őrizetbe vették egy rendőrőrs elleni merénylet kitervelése miatt. A szövetségi ügyészség akkor döntött a csoport letartóztatásáról, amikor tudomásukra jutott, hogy fegyvereket próbálnak beszerezni terveik megvalósításához.
   
A hétfői házkutatások során a gyanúsítottak lakhelyén a rendőrség egy használaton kívüli lőfegyvert, valamint két légpuskát talált.

MTI
Címkék:
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó