Antwerpen polgármestere ellen készülhetett merényletre nyolc terrorista
2023. március 31. 13:26

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere és helyi rendőrőrsök ellen készülhetett terrorista merénylet végrehajtására a hétfőn Belgiumban egy terrorelhárítási művelet keretében őrizetbe vett nyolc gyanúsított - írta pénteken a The Brussels Times hírportál a belga ügyészségre hivatkozva.

Az elfogottak közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.
   
Pénteken a szövetségi ügyészség a sajtó megkeresésére megerősítette, hogy a csoport radikalizálódott fiatalokból áll, akik más támadások mellett De Wever megölését tervezték. Az antwerpeni polgármester egyben a jobboldali nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt vezetője is.
   
Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy "De Wever neve felmerült a nyomozati anyagban, de a potenciális elkövetőknek még nem volt konkrét tervük a merénylet végrehajtására".
   
A nyomozók szerint két különböző városban élő radikalizálódott fiatalok a gyanúsítottak, akik a közelmúltban léptek kapcsolatba egymással. Az egyik csoport vezetője egy 20 éves férfi, aki szerepel a terrorgyanús személyek listáján. A másik potenciális elkövető 19 éves, őt már két évvel korábban őrizetbe vették egy rendőrőrs elleni merénylet kitervelése miatt. A szövetségi ügyészség akkor döntött a csoport letartóztatásáról, amikor tudomásukra jutott, hogy fegyvereket próbálnak beszerezni terveik megvalósításához.
   
A hétfői házkutatások során a gyanúsítottak lakhelyén a rendőrség egy használaton kívüli lőfegyvert, valamint két légpuskát talált.

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • Becket Szent Tamás-emlékülés Szegeden
  Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány elnöke felidézte, 1992. óta emlékeznek Becket Tamásra, akit 1170. december 29-én saját székesegyházában, a Canterbury-i katedrálisban gyilkoltak meg. Becket Tamást személyes kapcsolatok fűzték Bánfi Lukács akkori esztergomi érsekhez. Így az Esztergom és Canterbury közti kapcsolatok több száz évre nyúlnak vissza. Becket Tamás emlékét Esztergomban a nevét viselő városrész és hegy is őrzi.
 • Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt
  Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
MTI Hírfelhasználó