Keresztút a párkányi Szent Imre plébánia-templomban
2023. március 22. 23:06

Már több éves hagyománya van, hogy az Érsekvadkerti Gitáros Zenekar, az „ÉGiz” nagyböjt folyamán, Érsekvadkerten kívül más településeken is elénekli Sillye Jenő Keresztút c. oratóriumát.

Vasárnap, március 19-én délután Párkányban a Szent Imre plébánia-templomban került sor a Keresztút bemutatására.

A nagyböjt fátyolos hangulatától Jézusunk haláltusáján keresztül a feltámadás misztériumáig átélhettük a keresztény hit sokoldalúságát.

Képek: Fábián András

Szádoczky Bálint, a zenekar szakmai vezetője, aki egyben gitárosa és énekese is az ÉGiz-nek elmondta, hogy 2015 óta már öt ízben sikerült Sillye Jenő keresztútját elvégezniük.

A húsvéti időszakban örömutat szerveznek a keresztutak mintájára, szentségimádást végeznek, rendre bekapcsolódnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szentségimádási felhívásaiba is. Több keresztelőn és nászmisén is énekeltek már.

A gitáros zenekar számos alkalommal adott rövid műsort a hősök napjára, (a világháborúk áldozatainak emlékére), augusztus 20-ára vagy épp a Trianon-emlékmű avatására.
Szoros kapcsolatot ápolnak a balassagyarmati Don Bosco zenekarral, valamint az ipolyszalkai Vox Iuvenilis énekkarral. Az ipolyszalkai énekes csapat 2017 óta az összes keresztúti ájtatosságba bekapcsolódik – mondta el az ÉGiz vezetője.

A keresztút végén Dr. Fóthy Zoltán esperes-plébános köszönte meg a zenekar színvonalas előadását, belefoglalva a hit és keresztény kultúránk fontosságát a mindennapi életünkben.

A rendhagyó keresztút elvégzésével olyan élményben lehetett részünk, amelyet teljes mértékben a húsvéti ünnepkör ihletett, és amely segített nekünk ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Bréda Tivadar/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó