Keresztút a párkányi Szent Imre plébánia-templomban
2023. március 22. 23:06

Már több éves hagyománya van, hogy az Érsekvadkerti Gitáros Zenekar, az „ÉGiz” nagyböjt folyamán, Érsekvadkerten kívül más településeken is elénekli Sillye Jenő Keresztút c. oratóriumát.

Vasárnap, március 19-én délután Párkányban a Szent Imre plébánia-templomban került sor a Keresztút bemutatására.

A nagyböjt fátyolos hangulatától Jézusunk haláltusáján keresztül a feltámadás misztériumáig átélhettük a keresztény hit sokoldalúságát.

Képek: Fábián András

Szádoczky Bálint, a zenekar szakmai vezetője, aki egyben gitárosa és énekese is az ÉGiz-nek elmondta, hogy 2015 óta már öt ízben sikerült Sillye Jenő keresztútját elvégezniük.

A húsvéti időszakban örömutat szerveznek a keresztutak mintájára, szentségimádást végeznek, rendre bekapcsolódnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szentségimádási felhívásaiba is. Több keresztelőn és nászmisén is énekeltek már.

A gitáros zenekar számos alkalommal adott rövid műsort a hősök napjára, (a világháborúk áldozatainak emlékére), augusztus 20-ára vagy épp a Trianon-emlékmű avatására.
Szoros kapcsolatot ápolnak a balassagyarmati Don Bosco zenekarral, valamint az ipolyszalkai Vox Iuvenilis énekkarral. Az ipolyszalkai énekes csapat 2017 óta az összes keresztúti ájtatosságba bekapcsolódik – mondta el az ÉGiz vezetője.

A keresztút végén Dr. Fóthy Zoltán esperes-plébános köszönte meg a zenekar színvonalas előadását, belefoglalva a hit és keresztény kultúránk fontosságát a mindennapi életünkben.

A rendhagyó keresztút elvégzésével olyan élményben lehetett részünk, amelyet teljes mértékben a húsvéti ünnepkör ihletett, és amely segített nekünk ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Bréda Tivadar/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó