Állandó amerikai helyőrség Lengyelországban
2023. március 21. 19:01

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Megalakult kedden az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban, a 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.

A helyőrség székhelye az amerikai hadsereg 5. hadtestének előretolt, a nyugat-lengyelországi Poznanban 2020 novemberében megnyílt parancsnoksága lesz. A parancsnokságon rendezett keddi megnyitó ünnepségen részt vett Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete, Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, valamint John Kolasheski altábornagy, az 5. amerikai hadtest parancsnoka.
   
Blaszczak a beszédében nagyra értékelte, hogy az amerikai erők már állandó jelleggel jelen vannak Lengyelországban. "Különösen nagyra értékeljük ezt abban a helyzetben, amelyben Európa azután találta magát, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és megpróbálja megújítani birodalmát" - jelentette ki.
   
A Lengyelországban első, Európában pedig nyolcadik állandó amerikai helyőrség nemcsak Lengyelország, hanem a NATO egész keleti szárnya biztonságának szempontjából fontos - hangsúlyozta Blaszczak.
   
Kolasheski az Európa és Lengyelország biztonságát növelő amerikai szerepvállalás jelének nevezte az állandó helyőrség létesítését. "Ma Lengyelországban több szövetséges országból származó, több szövetséges katona szolgál, mint valaha is a NATO történetében" - hangsúlyozta az amerikai altábornagy.
   
Ezzel arra utalt, hogy Lengyelországban jelenleg mintegy 10 ezer amerikai katona állomásozik állandó jelleggel, rendszeres váltásban. Amerikai parancsnokság alatt egy brit, horvát és román katonákból is álló NATO-zászlóaljat telepítettek az ország keleti részébe 2017-ben.
   
Az amerikai közlések szerint a poznani előretolt parancsnokság célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában. A parancsnokságot tavaly a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőséről, Tadeusz Kosciuszkóról Camp Kosciuszkónak nevezték el.

MTI
Címkék:
  • Brüsszel migránsáradatot zúdítana hazánkra
    Az Európai Unió erővel akarja áttelepíteni a migránsokat Magyarországra, ez egy újabb lépés, ami azt bizonyítja, hogy Brüsszel teljes mértékben visszaél a hatalmával - fogalmazott Nacsa Lőrinc.
  • Bayer Zsolt: Világok harca
    Ők az utóbbi évtizedekben megtámadták Vietnamot, s ott vidám tömeggyilkosságokat, emberiség és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, majd ezt az egészet feloldották hollywoodi filmalkotásokban, mert az Amerikai Egyesült Államok egyik lényege éppen az, hogy ő „termeli” a globális tudatot és a globális szórakoztatást.
  • Feszty-tárlat Ópusztaszeren
    Feszty Árpád nemcsak a festészetben jeleskedett. A hazája iránti mérhetetlen szeretete és elköteleződése társadalmi szerepvállalásra sarkallta. Komoly szerepet játszott a magyar ipar fellendítésében és a művészet társadalomba való széles körű integrálásában, így kezdeményezte a rajztanítás megreformálását is az egész országban.
MTI Hírfelhasználó