A fogolycseréből kimaradó Paul Whelan csalódott
2022. december 8. 23:33

Óriási csalódottságról beszélt egy interjúban az Oroszországban kémkedés vádjával elítélt Paul Whelan, miután kimaradt abból a fogolycsere-megállapodásból, amely biztosította Brittney Griner amerikai kosárlabdázó elengedését.

Brittney Griner's Release Puts a Spotlight on Paul Whelan - The New York Times

Whelan – nytimes.com

Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos néhány órával azután adott telefonos interjút oroszországi börtönéből a CNN hírtelevíziónak, hogy Joe Biden elnök hivatalosan bejelentette a sportoló szabadon bocsátását, amiért cserébe az Egyesült Államok az orosz fegyverkereskedő Viktor Butot engedte ki a börtönből.
Whelan kijelentette, hogy örül Griner kiszabadulásának, de jelezte, meglepődött azon, hogy ő kimaradt a megállapodásból. Elmondása szerint abban a hitben hagyták, hogy a dolgok a megfelelő irányba haladnak a kormányok közötti tárgyalásokon, és hamarosan történik valami.

Csalódottságról beszélt, mert nem tettek többet az ő elengedése érdekében. Emlékeztetett: hamarosan négy éve lesz annak, hogy letartóztatták. "Egy olyan bűncselekményért tartóztattak le, ami soha nem történt meg, és nem értem, miért ülök még mindig itt" - hangoztatta.
Biden elnök csütörtök reggeli nyilatkozatában közölte: az "Egyesült Államok soha nem fogja feladni", hogy Paul Whelan szabadon bocsátását is elérje. Hozzátette: Whelan ügyét az orosz fél, "illegitim módon", elkülönítve kezelte a Grinerről szóló alkutól.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki sajtóbeszélgetésén magas rangú tisztségviselők arról számoltak be, hogy az amerikai tárgyalófél számára néhány hete világossá vált, hogy Oroszország kizárólag a kosárlabdázó szabadon engedésére hajlandó, cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőért, akit 2011-ben terrorizmus támogatása vádjával ítéltek 25 év börtönre az Egyesült Államokban. Úgy fogalmaztak, nem személyek közötti választásról volt szó, hanem arról, hogy vagy elfogadják a sportoló elengedését, vagy senkit nem sikerül hazahozniuk.

Whelant 2018-ban tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában kémkedés vádjával, és 2020-ban 16 év börtönre ítélték. A büntetést egy fegyházban tölti Moszkvától 8 órányi autóútra. Az Egyesült Államok szerint a férfit jogtalanul tartják rácsok mögött, a külügyminisztérium többször hangoztatta, hogy Oroszország nem tudta alátámasztani a kémkedés vádját.

A fogolycsere lebonyolítása miatt a republikánusok aggályaikat hangoztatták. Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője a FoxNews hírtelevíziónak adott interjúban azt vetette fel, hogy vajon Viktor But elengedése, akit a "halál kalmáraként" emlegetnek kiterjedt fegyverkereskedői tevékenysége miatt, nem túlságosan nagy ajándék-e Oroszországnak.
  

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó