Évzáró az Amerikai Magyar Koalíciónál
2022. december 8. 07:28

Az Egyesült Államokat és Magyarországot sokkal több köti össze, mint ami elválasztja - hangzott el az Amerikai Magyar Koalíció hagyományos évzáró vacsoráján a washingtoni magyar nagykövetségen, az eseményről a szervezet sajtóközleményben számolt be.

 A rendezvényen Takács Szabolcs köszönetet mondott a magyar-amerikai szervezet idei munkájáért, kiemelve, hogy október 23-án Atlantában felavatták a magyar szabadságharcos szobrot, és ukrajnai segélyalapot hoztak létre. A diplomata elismerését fejezte ki a Magyar Emberi Jogok Alapítvány tevékenységéért a kárpát-medencei magyarok jogvédelmében.
   
Andrea Lauer Rice, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a magyar-amerikai kapcsolatokat méltatva rámutatott, hogy a biztonság-, védelempolitikai és gazdasági kapcsolatok, valamint a kulturális csere területén optimista kép rajzolódik ki az együttműködést és partnerséget tekintve. Megfogalmazása szerint "sokkal több közösben osztozunk, mint ami elválaszt bennünket".
   
Az esemény díszvendége Andrew Bremberg, a washingtoni székhelyű Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány és Múzeum elnöke volt, aki előadásában a szabadság megőrzésének és védelmének fontosságáról beszélt. Rámutatott, hogy miközben Európa geopolitikai válsággal szembesül a ukrajnai háború formájában, azalatt Európa és az egész Nyugat "nihilizmusba esik, és elveszíti a saját magába vetett hitet, a saját jóságának, közös értékeinek és a szabadság fontosságának érzetét".
   
Reményét fejezte ki, hogy a közelgő karácsonyi időszak is lehetőséget ad a nyugati világnak arra, hogy újra felébressze magában a lelkiismeretet, és ösztönzést nyer azoktól, akik a múltban küzdöttek a szabadságért.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó