Még nem hallották így szólni a gyergyóiak a református templom orgonáját
2022. december 7. 23:28

Különleges esemény zajlott a gyergyószentmiklósi református gyülekezet számára a Szent Miklós Napok zárónapján: először hangzott fel nyilvános koncerten a templom orgonája, megmutatva kiteljesedett hangzásvilágát.

Még soha nem hallották így szólni a gyergyóiak a református templom orgonáját

Gergely Imre felvételei

Ursula Philippi szólaltatta meg először az utóbbi időszakban teljessé bővített orgonát, Bach és Händel szerzeményeiből játszva, illetve egy 18. századi szász kiadványban megjelent műveket előadva. Az orgonaművész a nagyszebeni templom kántora volt sok éven át, ahol Erdély legnagyobb ilyen hangszerén játszott. Amellett, hogy a gyergyószentmiklósi közönséget is elbűvölte az orgonán megszólaló dallamokkal, szórakoztató előadásmódban osztott meg az orgonákkal és az orgonára írt művekkel kapcsolatos ismereteket. Mindebben a férje, Kurt Philippi csellóművész is közreműködött.

A református templom orgonáját 2020-ban vásárolta meg a helyi gyülekezet Németországból. Megjelenésében az orgonaszerkezet barokk stílusjegyeket visel, 1987 és 1989 között készült Hollandiában.

Az első gyergyószentmiklósi évében még csak négy regisztere volt kiépítve, a mostani bővítéssel azonban teljessé vált a hat regiszter. Ezzel az eddiginél jobban tudja szolgálni az istentiszteleteket – tudtuk meg Bálint István Tibor kántortól, aki hozzátette, a hangszer igazán a keddihez hasonló koncerteken mutathatja meg minden képességét.

Gergely Imre

szekelyhon.ro
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó