Grád Ottó: ha marad az ársapka, marad az üzemanyaghiány is
2022. december 5. 16:26

Jelenleg a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, és ez mindaddig fennmarad, amíg a hatósági árszabályozás változatlanul érvényben lesz – mondta az InfoRádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolajszövetség főtitkára. Jelen pillanatban az olajpiaci szereplők nem tudnak annyi üzemanyagot szállítani, mint amennyire igény lenne. A kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, ez az oka annak, hogy ilyen mértékben felborult a piacon az egyensúly, és ekkora üzemanyaghiányt tapasztalnak a fogyasztók a töltőállomásokon – magyarázta Grád Ottó.

A Magyar Ásványolajszövetség főtitkára emlékeztetett, hogy a helyzet már korábban is kritikus volt, hiszen az utóbbi hónapokban az autósoknak együtt kellett élniük a mennyiségi korlátozásokkal, sőt korábban is lehetett azt tapasztalni, hogy egy-egy töltőállomáson átmenetileg nem lehetett üzemanyagot tankolni.

A szakember elmondta, a kialakult helyzetnek két fő oka van. Az egyik, hogy a Dunai Finomító csak csökkentett kapacitással tudott termelni egy üzemi probléma miatt, amelynek az elhárítása több időt vett igénybe, mint azt a szakemberek tervezték. A másik ok szerinte az, hogy elterjedtek bizonyos rémhírek a fogyasztók között a hatósági ársapka megszűnéséről, és emiatt emelkedett a tagvállalataik töltőállomásain a hét végi fogyasztás jóval a megszokott szint fölé. "Kialakult egy pánikvásárlási roham, aminek aztán végképp nem tudtak a töltőállomások a hétvégén megfelelni" – tette hozzá.

Az ellátásbiztonságon javít, hogy a friss hírek szerint Százhalombattán az üzemi probléma megoldódott, a termelés folyamatosan visszaáll, és néhány napon belül eléri a finomító a szokásos kapacitását. Grád Ottó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel csak mérséklődni fog a nagy hiány, de megmaradnak a problémák, mert a finomító egyedül nem képes ellátni a piacot. Mint ismertette, a hatósági ár bevezetése előtt a hazai üzemanyag-ellátást 70 százalékban a hazai termelésből, 30 százalékban pedig importforrásból érkező üzemanyagok biztosították. "Az ársapka alkalmazása után az import jelentős mértékben csökkent, a Mol pedig hiába járatja maximális szinten a finomítót és termel többet is, mint amennyit korábban a piacra szállított, ez a többlet sem elegendő ahhoz, hogy a kieső importot pótolja. A következő időszakban is az lesz jellemző, hogy a fogyasztás meg fogja haladni a keresletet" – mondta a főtitkár.

InfoStart
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó