Európa egyik legrégebbi eleven folyóirata: 150 éves a Magyar Nyelvőr
2022. december 4. 13:28

Tanácskozáson idézik fel történetét a kontinens egyik legnagyobb múltú, ma is eleven folyóiratának, a Magyar Nyelvőrnek.

MNYKNT - Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

www.nyelvor.mnyknt.hu

 

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Ötpacsirta szalon, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4.

Szarvas Gábor (szerk.): Magyar Nyelvőr XIX. 1890 könyv

bookline.hu

Időpont: 2022. december 8. csütörtök, 17:00 óra.

Az eseményt megnyitja és a jubileumi számokat bemutatja

Prof. dr. Balázs Géza a Magyar Nyelvőr felelős szerkesztője.

Beke Ödön: Magyar nyelvőr 1953 évi teljes évfolyam (egybekötve ) antikvár

bookline.hu


A Magyar Nyelvőr viharos története című könyvet Dr. habil. Minya Károly ismerteti.

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, szakáll és , szöveg, amely így szól: „BALÁZS GÉZA A MAGYAR NYELVŐR viharos tortenete 1872-2022”

facebook

Pódiumbeszélgetés az magyar nyelvkultúra és nyelvpolitika 150 évéről. Vendég: Czopf Áron történész, politológus, a Kommentár állandó munkatársa

A PKÜ Kazinczy Műhelyének 2022. évi tevékenységét Dr. Pölcz Ádám programigazgató ismerteti.

Az ÉLŐ MAGYARÓRA műsorfolyamot Terdikné dr. Takács Szilvia a PKÜ szakértője mutatja be.

Vas István: Határozók és kötőszavak és Bencze Imre: Ékes, édes anyanyelvünk című versét Marosvölgyi Gergely, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó adja elő

A kiadványok elérhetők és megvásárolhatók http://www.mnyknt.hu oldalon.
 


                                            

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó