Barangolások a kassai Dóm ablakai körül
2022. december 3. 21:20

A minden hónap elején esedékes kassai Barangolások a főszékesegyház több mint harminc ablakát veszi górcső alá. Ezek a 19. század második felében készültek a világhírű budapesti Róth-műhelyben, Münchenben és Bécsben. Ezek alakjai a reneszánszt követik, a háttér neogótikus.

Krisztust, szenteket, Szűz Máriát, Dávid királyt, prófétákat, evangélistákat és apostolokat, Szent Mihály arkangyalt ábrázolják. De az adományozók családi címereit is megtekinthetjük. Külön sorozatot alkotnak azoknak a területeknek, országoknak a címerei, melyek egykor a magyar királyok fennhatósága alá tartoztak. Persze Kassa címerével is találkozhatunk.

Ezeket vesszük sorra az egyórás barangolás alkalmával. A magyar nyelvű vezetések időpontjai eltérnek a hagyományostól, mert csak fényes nappal tekinthetők meg ezek az ablakok. Kassának elsőbbsége van abban, hogy itt említenek Magyarországon először olyan szakembereket, akik színes ablakok készítésével foglalkoztak (1307). Hogy miként néztek ki ezek, azt közelről Mátyás király örökmécsesén tanulmányozhatjuk.

Szombaton, december 3-án déli 12 órakor indul a Dóm elől az első magyar csoport, vasárnap, december 4-én a magyar mise után, 13 órakor kezdünk.

Szeretettel várok minden érdeklődőt:

Balassa Zoltán

felvidek.ma
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó