A texasi iskolai tömeggyilkosság
2022. december 3. 20:04

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi lőfegyveres tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói, illetve a túlélők - derül ki a bírósághoz még kedden benyújtott keresetből.

A keresetben a tetemes kártérítési igényt az illetékes hatóságok késlekedésével, a támadóval szembeni megkésett szembeszállással indokolják. A periratban felelősként nevezik meg a helyi és az állami rendőrséget, Uvalde város vezetését, valamint az iskolai és egyéb biztonsági szerveket.
 
A beadvány szerint az illetékesek nem az előírásoknak megfelelően cselekedtek, amikor több mint egy órát vártak azzal, hogy beavatkozzanak és szembeszálljanak a támadóval, aki - miután berontott az épületbe, és halomra lőtt gyerekeket - bezárkózott egy osztályterembe. A pert iskolai alkalmazottak és olyan tanulók szülei indították, akik ebben az osztályteremben voltak vele.
   
Az áldozatok hozzátartozóinak és túlélőknek egy másik csoportja hatmilliárd dollárra perelte be azt a céget, amely a támadáshoz használt fegyvert, egy félautomata karabélyt gyártotta, valamint az üzletet, ahol a tettes megvásárolta azt.
   
Az egyik áldozat édesanyja külön pert indított a támadásra való lassú hatósági reagálás miatt.
   
A perben megnevezett alperesek péntekig nem reagáltak.
   
A Texas állambeli Uvalde városának Robb általános iskolájába 2022. május 24-én rontott be egy 18 éves fiú, és 19 gyereket, illetve két tanárt gyilkolt meg. A támadót, Salvador Ramost, az iskola korábbi diákját a hatósági beavatkozás során lelőtték. Az Uvaldében történt incidens az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lőfegyveres gyilkossága volt.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó