Futball Vb: Marokkó csoportgyőztes
2022. december 1. 22:38

A marokkói labdarúgó-válogatott 2–1-re nyert a továbbjutási esélyeit már korábban elvesztő Kanada ellen a katari világbajnokság F csoportjának utolsó fordulójában, így a legutóbbi vb ezüst- és bronzérmesét, azaz Horvátországot és Belgiumot megelőzve csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe.

F csoport 3. (utolsó) forduló:

Kanada–Marokkó 1–2 (1–2)

Doha, al-Tumama Stadion, 43 102 néző, v.: Raphael Claus (brazil)

gól: Nájef Aguerd (40., öngól), illetve Hakim Zijecs (4.), Juszef En-Neszjiri (23.)

sárga lap: Hoilett (7.), Osorio (26.), Adekube (45+2.), Vitoria (85.)

Hamarosan megjelennek a mérkőzésre vonatkozó információk.

Marokkó a világbajnokság eddigi legnagyobb potyagóljával szerzett vezetést: a kanadai kapus, Milan Borjan jó ütemben futott ki a kapujából, de nem volt elég határozott, amikor a labdához ért, majd Hakim Zijecshez passzolt, aki köszönte szépen és a térfél közepéről az üres kapuba emelt.

A gól után az afrikai csapat visszahúzódott, és megelégedett a zárt védekezéssel, amelyből azonnal váltott gyors támadásra, amint alkalom kínálkozott rá. Egy ilyen akcióból aztán a félidő közepén megduplázta előnyét: Juszef En-Neszjiri kapott remek indítást Asráf Hakimitől, majd rúgta el a kapus lábai között a labdát.

A kanadai együttes a második gól után percekre elveszítette addigi lendületét, bár sok veszélyt az ellenfél kapujára azelőtt sem jelentett. A szünet előtti hajrában viszont Marokkó beszorult a saját térfelére, védelme sokszor vállalt be rizikós passzt, bár a szépítés végül nem egy ebből eredő hibából, hanem a vb első öngóljával jött össze Kanadának: Sam Adekube lövése irányt változtatott Nájef Aguerden, a vasárnapi rosszulléte után visszatérő Jásszina Bono kapus már nem tudott védeni.

A játékrészt En-Neszjiri les miatt meg nem adott találata zárta.

A második félidőben Marokkó a kapujától 30 méterre visszazárt, és mezőnyjátékosai a tizenhatosuk előtt tömörültek, így Kanada hiába birtokolta jóval többet a labdát, kevés veszélyt jelentette a kapura. Azt is csupán beívelésekből, mert akciói a mezőnyben rendre elhaltak a fegyelmezett marokkóiakon. A 71. percben hajszálon múlt a kanadai egyenlítés, egy szöglet után Atiba Hutchinson fejese a felső lécet találta el, ahonnan a labda kicsivel a gólvonal mögé pattant, de nem teljes terjedelmével, így nem volt gól.

m4sport.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó