Futball VB: Németország kiesett
2022. december 1. 22:07

A német válogatott 4–2-re legyőzte Costa Ricát a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének 3., utolsó fordulójában, ám mivel a négyes másik összecsapásán Japán felülmúlta a spanyolokat, Hansi Flick együttese csak a harmadik lett a kvartettben, így búcsúzni kényszerült a tornától.

Hansi Flick csapatának mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy ott lehessen a nyolcaddöntőben, emellett fontos volt az is, hogy a spanyolok legyőzzék Japánt a kvartett másik összecsapásán.

Az első német lövés már a második percben megérkezett, Jamal Musiala próbálkozott távolról, Keylor Navas azonban védte a középre tartó kísérletet.

Flick együttese a folytatásban is kapujához szegezte Costa Ricát, s egyértelműen jelezte: számára itt ma csak és kizárólag a diadal elfogadható eredmény.

A tizedik percben már meg is szerezte a vezetést Németország, David Raum adott be a bal szélről, Serge Gnabry senkitől sem zavartatva fejelhetett öt méterről, a labda pedig a bal alsó sarokban kötött ki.

Mivel a spanyolok fél perccel később betaláltak Japán ellen, ebben a pillanatban a németek már pontelőnyben ( 7–4–3–3) is voltak a riválisokkal szemben.

Noha a Nationalelf az első gól után is sorra gyártotta a lehetőségeket, az első félidőben több gólt már nem tudott szerezni – a játékrész hajrájában ráadásul majdnem kaptak egyet, Antonio Rüdiger ugyanis óriásit hibázott, ezt kihasználva Keysher Fuller ziccerbe került, Manuel Neuer viszont hatalmasat védett. Ez volt egyébként Costa Rica második kaput is eltaláló lövése a katari világbajnokságon.

A második játékrész is német fölénnyel indult, de mivel Japán közben fordított a spanyolok ellen, Flick elkezdhetett aggódni, a tabella szerint ugyanis ebben a pillanatban az ázsiaiak voltak a csoportelsők hat pontjukkal, míg a spanyolok és a németek egyaránt 4-4 ponttal álltak – csak épp Luis Enriquéék kilenc gólt szereztek, ellenben a németek három góljával.

Az 58. percben aztán jött a pofon, egy kontra végén elmehetett Costa Rica a jobb szélen, jött is a beadás, Fuller fejelt kapura hat méterről, ezt Neuer még hárította, de a középre kipattanó labdára Yeltsin Tejeda csaphatott le, a középpályás pedig közelről nem is rontott, a német kapuba vágta a labdát – ezzel már a németek voltak a csoportutolsók!

A 61. percben a szerencse sem volt a németekkel, Thomas Müller a kapufát bombázta telibe, majd egy perccel később már Rüdiger rontott néhány méterről. A hetvenedik percben megint megvillant a közép-amerikai együttes, egy szabadrúgás utáni kavarodásból Costa Rica jött ki jól, s a visszanézés után is érvényesnek találták a gólt, így húsz perccel a lefújás előtt a németek már 2–1-re égtek!

Ez ráadásul azt is jelentette, hogy a spanyolok ekkor csak harmadikok voltak a négyesben.

A 73. percben a csereként beálló Kai Havertz kisegítette a riválist, hiszen egyenlített, s ez épp csak a spanyoloknak kedvezett, akik ezzel megint csoportmásodikok voltak. Három perccel ezt követően Navas bemutatta a világbajnokság talán legnagyobb védését, amikor Niclas Füllkrug három méterről, ajtó-ablak helyzetből érkező ziccerét a lécre tolta.

Németország becsülettel dolgozta ki a helyzeteit a hajrában is, Füllkrug a 89. percben ráadásul a negyedik gólt ünnepelhette.

A Nationalelf végül 4–2-re legyűrte a hősiesen küzdő Costa Ricát, ám a spanyolok „elintézték” a német továbbjutásról szőtt álmokat, miután nagy meglepetésre 2–1-re kikaptak Japántól, amivel az ázsiaiak csoportgyőztesként, Spanyolország pedig másodikként ment tovább, míg Flickéknek maradt a kiesést jelentő harmadik pozíció.

m4sport.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó