EU-demokrácia: von der Leyen bő másfél hónapja nem válaszol a kérdésekre
2022. december 1. 17:55

Az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetőjének közbenjárását kérte az uniós szankciós politika megváltoztatása miatt a bizottság elnökéhez címzett levele ügyében csütörtökön a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere október elején fordult Ursula von der Leyenhez, kérve az orosz-ukrán háborúval összefüggő EU-s szankciós politika megváltoztatását és azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarországnak a felzárkóztatási és helyreállítási alap forrásait.
   
A kormánypárti politikus - miután Maksi Mátyás képviselet-vezetőnél járt - Budapesten újságíróknak elmondta: bő másfél hónappal ezelőtt fordult a bizottság elnökéhez.
   
Mivel a levélre még nem érkezett válasz, arra kérte Maksi Mátyást, járjon közben azért, hogy Ursula von der Leyen válaszoljon "a több millió magyar ember" képviseletében megfogalmazott kérésre - közölte Szita Károly.
   
Ismertette: levelében egyrészt azt kérte Ursula von der Leyentől, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb befejeződjön az orosz-ukrán háború és béke legyen, mert Magyarország polgárai ezt szeretnék.
   
Azt is kérte, hogy az Európai Bizottság változtasson a szankciós politikáján, elsősorban azért, mert a szankciók következtében "az egekbe szöktek" az energiaárak. Ez rendkívüli mértékben megnehezíti az európai, illetve a magyar emberek életét, az önkormányzatok működését pedig teljes mértékben ellehetetleníti - vélekedett.

Hangsúlyozta: az elmúlt időszak egyértelműen igazolta azt, hogy a szankciós politika nem érte el a várt hatást.
   
Emellett azt is kérte a bizottság elnökétől, hogy az EU adja oda a magyar embereknek járó európai uniós forrásokat, a felzárkózási pénzeket és a helyreállítási alap forrásait.
   
Szita Károly közölte: bár a levelet egymaga jegyezte, kérte a többi magyarországi önkormányzat csatlakozását is. Úgy fogalmazott: a mögöttünk hagyott harminc esztendő legnagyobb önkormányzati összefogása valósult meg azzal, hogy a magyar települések több mint 80 százaléka támogatásáról biztosította.
   
Ez hétmillió magyar ember képviseletét jelenti - mondta Szita Károly, hozzátéve, hogy az összefogásból "bántóan hiányzik" a legnagyobb magyar települési önkormányzat, a fővárosi. Hozzáfűzte: még nem késő, várja a főpolgármester csatlakozó nyilatkozatát is.
   
Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: azt várja, hogy a levélben foglaltakról az Európai Bizottság elnöke is mondja el a véleményét. Amennyiben egyetért az abban megfogalmazott állításokkal, tegyen meg mindent azért, hogy ne legyenek energiaszankciók.
   
Akkora mértékű energiaáremelések történtek, hogy a települési önkormányzatok intézményeket kénytelenek bezárni, közvilágításukat lekapcsolni vagy csökkenteni, uszodák, kulturális létesítmények szüneteltetik működésüket - sorolta.
   
Az uniós pénzekről szólva úgy fogalmazott: várja, hogy megérkezzenek.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó