A Pozsonyi Casinóban
2022. november 26. 23:43

A Vöröskereszt rendezvényére került sor a pozsony-óvárosi Klarissza utca 7-es szám alatti Pozsonyi Casino előadótermében. Előadóként dr. Braunsteiner Tamás pozsonyi származású baleseti sebészt, traumatológust hívták meg, akit Kovács Ilona kérdezett.

Szóba került a művészet és a gyógyítás kapcsolata. Tamás doktor elmondta, nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen ha visszatekintünk a görög, vagy a római korba, az orvostudomány már ott is művészetnek számított. Ide vezethető vissza a gyakran említett párhuzam, hogy a művészet egyenlő a múzsával az orvosok, doktorok, gyógyítók számára.

Nincs ez másképp Braunsteiner sebészdoktor esetében sem, aki a szabadidejében érdekes és értékes köveket, kőzeteket gyűjt, melyek kiállításra is kerültek az előadás idejére.

A 40 évet meghaladó orvosi praxisát maga mögött hagyva most aktívan éli a nyugdíjasok életét, a természetet nyitott szemmel járva gyűjti a különféle kőzeteket. Felmerült a moderátor részéről, hogy akár megfontolandó volna példának okáért Pozsonyban a Csemadok-székházban kiállítást rendezni belőlük.

Az arab világban, egészen pontosan az Egyesült Arab Emírségekben idestova egy évtizede végzett orvosi szolgálatának érdekességei közül kiemelte, hogy ott is az angol volt a kommunikációs nyelv a kórházban.

Magyarként említésre méltó viszont, hogy ott-tartózkodása során volt olyan eset, hogy a részlegen dolgozó 10-12 orvos fele, 6-8 vele együtt magyar anyanyelvű volt, köztük anyaországi, erdélyi és egyéb részekről származó orvosok.

Zilizi Kristóf/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó