Potápi: a magyarok szabadságvágyát mindig veszélyesnek ítélik
2022. október 6. 21:29

A birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát Arad óta is veszélyesnek ítélik, akkor is, ha éppen a rendért és a békéért szólalnak fel - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az október 6-i nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen csütörtökön.

Az államtitkár beszédében felidézte a szabadságharc utáni megtorlásokat, rámutatva: a birodalom a szabadságharcosokat a rend és a béke ellenségének tekintette. "Úgy tűnik, hogy a birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát azóta is mindig veszélyesnek ítélik, akkor is, ha éppen a rendért és a békéért szólalunk fel" - jelentette ki Potápi Árpád János.
   
Beszédében felvetette, lehet-e ünneplésről beszélni az aradi vértanúk napján, majd igennel válaszolt, hiszen - mint mondta - a vértanúk vágya teljesült: a haza él és az igazságot a vértanúk ügyében is kimondták. Azoknak, akik kivégeztették a szabadságharcosokat, még a saját idejükben szembe kellett nézniük a világ ítéletével.
   
"Tehát van okunk nemcsak gyásszal a szívünkben, hanem reménységgel is előre tekinteni a mai napon" - állapította meg Potápi Árpád János.
   
Az államtitkár szólt a magyar nemzetpolitika eddigi 12 évének eredményeiről is, amelyek közül a legfontosabbnak azt mondta, hogy a nemzeti összetartozás tudata, élménye, érzése megerősödött. Hangsúlyozta: ma valódi nemzetként segítjük egymás boldogulását. A nemzetpolitika elmúlt időszakának eredményeiről szólva rámutatott: 2010 óta világszerte 300 ezer gyermek számára tették lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást. "A nemzeti nevelés fontos feladata és egyúttal közösségünk kiemelt értéke a fiatalok gondolkodásának formálása, a nemzettudat megerősítése" - mutatott rá Potápi Árpád János.
   
A politikus a jövőről szólva azt mondta: az elkövetkezendő időszakban nehézségekre is számítani kell, azonban ma egyetlen nemzet sincs olyan egységes a határain belül és azon túl is, mint a miénk.
   
"Ebben az egységben olyan erő, olyan kitartás van, amelyre a jövőnket tudjuk építeni" - szögezte le Potápi Árpád János a dunaszerdahelyi megemlékezésen.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó