Pénzhamisító bűnbandát füleltek le Spanyolországban
2022. október 6. 17:36

Az elmúlt évtized legaktívabb, 500 eurós bankjegyekre szakosodott pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban a hatóságok az Europol támogatásával.

A spanyol belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a csoport működése során több mint 8 millió euró értékű hamis pénzt gyártott.
   
A szeptember végén végrehajtott akcióban a rendőrök egy időben kilenc helyszínen csaptak le, és 12 embert tartóztattak le, köztük a bandát irányító nyomdászt.
   
A nyomozás 2021 közepén indult, miután kiváló minőségű hamis 500 eurós bankjegyek bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban. Majd egy másik akcióban egy Barcelonához közeli településen több mint 4 millió értékben hamis 500 eurósokat találtak egy zsákban. A vizsgálat megállapította, hogy mind ugyanabból a hamisításból származnak.
   
A bankók ráadásul számos közös vonást mutattak egy korábbi, 2009-es esetben előkerült készpénzzel, így kezdtek el nyomozni az akkori elkövető után.
   
A férfiről kiderült: a picassenti börtönben megismert rabtársaiból szervezett bandát. Az általuk előállított hamist pénzt bűncselekmények elkövetésére, például drog vásárlására használták fel kisebb mennyiségekben, különböző városokban.
   
A hamisításnak a koronavírus-járvány vetett véget, ugyanis a korlátozások miatt nem tudták tovább beszerezni a hamisítványok előállításához szükséges anyagokat Kínából - olvasható a belügyminisztérium közleményében.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó