Felavatták Kazinczy Lajos emlékhelyét a Fiumei úti sírkertben
2022. október 5. 20:02

Kazinczy Lajos, a tizenötödik aradi vértanú emlékére avattak emlékhelyet a Fiumei úti sírkertben szerdán.

Az emlékhelyet a Madách Színház és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) állíttatta. Az avatóünnepség részeként a Madách Színház művészeinek előadásában felcsendültek a Kazinczy Lajos életét színpadra állító musical, A tizenötödik című darab legismertebb dalai is.
   
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója emlékeztetett: "mi és a ma élők mind szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem kell az aradi vértanúkhoz hasonlóan az életünket áldozni a hazánkért, de merítsünk a mondataikból erőt, hogy tudjuk: országunk szuverenitásának megőrzésével tartozunk az aradi hősöknek.

Nemcsak a tizenháromnak, hanem mind a tizenhat kivégzett honvédtisztnek".
   
Ezzel az emlékhellyel Kazinczy Lajos mellett az összes aradi vértanúra emlékezni lehet a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyen - fűzte hozzá a főigazgató.
   
A Nemzeti Örökség Intézetének fontos célkitűzése, hogy a magyar történelmet, a nemzet sorsát alakító személyiségeket közelebb hozza az emberekhez és megismertesse a felnövekvő generációkkal - mutatott rá Móczár Gábor, aki hozzátette: a történelem emberközelivé tételében fontos mérföldkő a Madách Színház A tizenötödik című előadása is, amely egy egyelőre szokatlan, de közkedvelt műfajjal mutatja be Kazinczy Lajos hősiességét.
   
Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója emlékeztetett: a III. Madách Musical Pályázat díjnyertes darabját, Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című szerzeményét áprilisban mutatták be.
   
Kazinczy Lajos (1820-1849) honvédezredes, Kazinczy Ferenc és Török Sophie legifjabb fia, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúja. A tavaszi hadjáratban Klapka György hadtestében volt dandárparancsnok. 1849 májusának végétől ezredesként a komáromi várőrség mozgóvá szervezett részének parancsnoka volt a Csallóközben, majd megbízták egy tartalék hadosztály szervezésével. A mintegy hétezer fős seregtesttel augusztus 6-án Bem csapatainak megsegítésére Erdélybe indult.
   
A világosi fegyverletétel hírére az erdélyi hadsereg hozzá csatlakozott maradványaival augusztus 24-én az orosz csapatok előtt letette a fegyvert. Az oroszok átadták Eduard Clamm-Gallas altábornagy császári csapatainak és az aradi haditörvényszék elé került, mely teljes vagyonelkobzásra és golyó általi halálra ítélte. Az ítéletet Haynau jóváhagyta és 1849. október 25-én Kazinczyt az aradi vár sáncárkában agyonlőtték.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó