Topolya: Kilencedik alkalommal szerveznek Szármafesztivált
2022. szeptember 30. 23:16

A IX. Szármafesztivált október utolsó szombatján tartják meg idén a topolyai vásártéren. A jövő héttől már lehet nevezni a szármafőző-versenyre, idén is hagyományos, káposztába csavart és különleges szárma készítésében lehet majd vetélkedni a csapatoknak.

A hétvégén Szármafesztivál Topolyán

pannonrtv.com

Október 29-én szervezik meg az idei évi, sorrendben már kilencedik Szármafesztivált Topolyán. A rendezvény helyszínéül ezúttal a vásártér szolgál majd. Hétfőtől, október 3-ától már lehet jelentkezni a főzőversenyre. Öt-tíz fős csapatok jelentkezését várják. A nevezési díj 3000 dinár. Ennek fejében a csapatok 2,5 kilogramm darált húst (1kg marha és 1,5 kg sertés), valamint tűzifát és kenyeret is kapnak.

Az egyéb kellékeket és összetevőket a csapatoknak kel biztosítani. Minden csapatban ki kell nevezni egy főszakácsot, a többiek a segédjei. A szárma készülhet bográcsban, cserépedényben, fazékban, a főzésre használt alkalmatosságot is a csapatoknak kell biztosítani. Ezúttal is két kategóriában, hagyományos és különleges, illetve böjti, vegetáriánus szárma készítésében zajlik majd a verseny. A húsmentes szármát készítő csapatok esetében a nevezési díj mindössze 500 dinár. Bővebb tájékoztatás és nevezés a 024/ 713 515 számon. A szervezők ezúttal is kirakodóvásárral, valamint számos kísérőprogrammal is készülnek a családosok és gyermekek részére is.

A töltött káposztának ez a tájunkra jellemző változata, a szárma, az őszi időszak egyik hagyományos étele.

Egyszerű, mégis ünnepi étel, hiszen nem kerül mindennap a vajdasági ember asztalára. A főzőverseny kezdetektől része a fesztiválnak, de aki nem vesz részt aktívan az étel készítésében, az sem marad éhen, hiszen a helyszínen lehet majd szármát vásárolni. 

vajma.info
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó