Orosz hírügynökség: orosz erősítés érkezik Limanhoz
2022. szeptember 30. 19:27

Az orosz hadseregnek sikerül megállítania az ukrán előrenyomulást a donyecki régióban lévő Limannál, a város környékére erősítés érkezik - közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség péntek délután tudósítóinak helyszíni jelentésére hivatkozva.

A hírügynökség szerint a Limanba szállított utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Torszke község az orosz erők kezén van, az elfoglalására indított támadást a falutól északra megállították.

   
Vitalij Kiszeljov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese ezt megelőzően a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz és szakadár "szövetséges erők" nehéz harcot vívnak "Krasznij Limanban", ahol az ukrán erőket a légierő és a tüzérség támadja. Azt is közölte, hogy négy harci taktikai csoport vesz részt a város blokádmentesítésére irányuló műveletben.
   
Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője, aki Moszkvában a régió nevében aláírta az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást, azt mondta, hogy Limant félkörbe vették az ukrán erők, de a Szvatovébe vezető út az orosz szövetséges erők ellenőrzése alatt áll. Elismerte, hogy a közeli Jampilnál és Drobisevénél is nehéz a helyzet.
   
Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentésében nem tett említést az orosz csapatok szorongatott helyzetéről Limanban. Elmondta viszont, hogy az orosz légierő lerombolta az ukrán Grom-2 és Tocska-U taktikai rakéták összeszerelő üzemét Dnyipro közelében. A tábornok szerint orosz rakétacsapás semmisítette meg az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát a donyecki régióban, megölve mintegy kétszáz katonát, üzemképtelenné téve 23 haditechnikai eszközt és felrobbantva több mint 30 tonna csöves és rakétatüzérségi lőszert.
   
Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán egyebek között megsemmisítettek hat rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, két tábori üzemanyag-utántöltő pontot, egy mobilcsoportot az elektronikus felderítő központtól és egy HIMARS-szakaszt, utóbbit Mikolajivban.
   
Az orosz légierő a beszámoló szerint lelőtt egy ukrán MiG-29-es, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös gépet, öt drónt, 18 HIMARS-lövedéket és két amerikai HARM radarelhárító rakétát.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó