Gömöri hálaadás Gárdonyi Gézáért
2022. szeptember 27. 23:42

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett egynapos kirándulást Egerbe a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya szeptember 24-én, amelyen a Csemadok több alapszervezetének (Almágy, Bátka, Détér, Gesztete, Nemesradnót, Rimaszombat) tagjai vettek részt a Rimaszombati járásból.

Gárdonyi sírjánál a gömöri csapat az egri várban – Képek: Pósa Homoly Erzsó 

„Az időjárás is kedvezett, igazi kirándulásra való, kellemes kora őszi idő volt egész nap, amitől a hangulat is kiváló volt. A résztvevők nem unatkozhattak, mert gazdag volt a program: ellátogattunk az eredeti bútorokkal berendezett Gárdonyi-emlékházba, ahol az író élt és megírta élete fő művét az Egri csillagok című regényt, s ahol láthattuk Gárdonyi csodálatos könyvtárát, pipagyűjteményét és sok egyéb használati tárgyát.

Innen az út a Dobó István Vármúzeumba vezetett, ahol sok volt a látnivaló: állandó kiállítások, aknafigyelő folyosók, viselet- és fegyverbemutató, valamint régi étkek és étkezési szokások bemutatója a várudvaron. Megtekintettük a szintén itt található panoptikumot és természetesen koszorút helyeztünk el Gárdonyi Géza sírján.

Gárdonyi-emlék a panoptikumban.

A várból a csapat elsétált a Kopcsik Marcipánia marcipánmúzeumba, ahol az egyedülálló tárlaton a nemrég elhunyt Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness rekorder mestercukrász 120 darabos, cukormasszából és marcipánból készült alkotását csodálhattuk meg. Lenyűgöző látvány, felejthetetlen élmény volt!

Gárdonyi-emlék a marcipánmúzeumban.

A kirándulást Egerszalókon a Kaptárkő rendezvénypincében fejeztük be, ahol a tulajdonos, Juhász Ferenc és családja várt bennünket finom vacsorával, kiváló borokkal és talpalávaló muzsikával.

Ettünk, ittunk, jól mulattunk, sok élménnyel gazdagodtunk és mindenki elégedetten tért haza az egri kirándulásról, ami a XIX. Győry Dezső Kulturális Napok keretében valósult meg” – számolt be a közösségi oldalon Povinszky Elvíra, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkára.A Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának képviselői

Tóth Csilla, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke felhívta a figyelmet a Gárdonyi sírhantján található kereszt feliratára, melyet az író saját kérésére véstek fel, hogy „Csak a teste”, mert a lelke a magyar emberek szívében és lelkében él.

„Ez méltó hely volt arra, hogy elmondhassuk, amíg így össze tud jönni egy autóbusznyi társaság, hogy egy kicsit emlékezzen, felelevenítse az élményeket, megerősítse a magyarságát, addig gyönyörű szép kultúránkat továbbra is ápolni tudjuk” – mondta Tóth Csilla.

A Gárdonyi Géza-emlékházban.

Azt kívánta, hogy a gyermekeik is jussanak el majd oda, mikor elérnek egy bizonyos kort, hogy tudatosítsák, hová tartoznak, és hogy milyen jó magyarnak lenni.

Koszorúzott, s így adott hálát a csoport Rimaszombati járás magyarsága nevében, hogy volt és műveiben, szellemében él Gárdonyi Géza, aki ma is segítségünkre van magyarságunk elmélyítésében.A Rimaszombati járás Csemadok-tagjai Egerben. 

Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma

Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó