A lengyel kormánypárt reméli: Meloni jó irányba vezeti az olasz kormányt
2022. szeptember 26. 20:57

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját - jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.
   
A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. "Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania" - tette hozzá.
   
Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini "oroszbarát álláspontokat foglalnak el".
   
Fogiel "az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak" nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök "olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné".
   
Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely "úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették". Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket - jelentette ki.
   
Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt "nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek" az olasz kormányban.
   
Salvinit a politikus "Putyin ügynökének" nevezte. Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben.
   
Andrzej Duda lengyel elnök hétfő délután a Twitteren az olasz választási eredményeket bíráló nyilatkozatokról megírta: "Mennyi felsőbbrendűségi érzésre, arroganciára és a demokratikus szabályok iránti megvetésre van szükség ahhoz, hogy valaki a más országban született szavazási eredményről, más nemzet választásáról megmondja: +Nem az nyert, akinek kellett volna! Rosszul döntöttek! Torkon kell ragadni azt az országot és a vezetését+!".
   
A lengyel sajtó azzal is kapcsolatba hozta Duda bejegyzését, hogy Ursula von der Leyen múlt héten kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után "nehéz helyzetbe" kerül, Brüsszelnek "megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében".
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő még hétfőre virradóan a Facebookon gratulált Meloninak, "nagy győzelemnek" nevezve az olasz választási eredményt.
  

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó