Felföldiek is köszöntik Prokopp Mária művészettörténészt
2022. szeptember 25. 22:13

Dr. Prokopp Mária professzort sokan ismerik a Felvidéken Kassától Pozsonyig. Történelmi idegenvezetőként járja az egykori Nagy-Magyarország legszebb tájait, bemutatja szakrális és építészeti csodáit. Párkányban, Nánán szinte minden rendezvényen ott van, buzdít, tenni akarásra, cselekedetre. Segítője volt a Kincskereső versenyek országos rendezvényeinek, s még hosszan sorolhatnám mindazt a jóakaratot, szeretetet, figyelmet, amit tőle kapunk.

Az ismert művészettörténész már eddig is sok kitüntetésben részesült – megérdemelten – holott a szerénysége nem igényli az elismeréseket, ő annak örül, ha mást értékelnek.
A szeptember 24-én tartott MTA ünnepségre sok tisztelője, elkísérte őt a Felvidékről, köztük Duray Miklós és mások. Laudációját művészettörténész kollégája mondta el, szinte mindent belefoglalva a professzor asszonyról.

Prokopp Mária legszebb méltatását mégis a közösségi oldalon olvastam, ahol egyik tisztelője Weöres Sándor A teljesség felé című versét idézte, amely személyére, munkásságára igazán találó. Íme:

„A teljességet elérni végtelenül könnyű és végtelenül nehéz. De vannak, igen kevesen, kik anélkül, hogy törekedtek volna rá és anélkül, hogy tudnának róla, a teljességet birtokolják. Minden érzésük, gondolatuk, szándékuk tiszta, minden jó nekik úgy, ahogy éppen kínálkozik; ha veszíteniök kell, abba is nehézség nélkül belenyugodnak. Életük csöndes-vidám, békéjüket nem sértheti senki és semmi. Szavaikból is sokat meríthetsz, de lényükből magát a mindenséget. Ezek a békés, boldog emberek nem fognak a teljességbe, a mennybe jutni, hisz máris ott vannak, nincs az a hatalom, mely valamit is adhatna még nekik, vagy elvehetne tőlük. Végtelen magas hegyen élnek, ahonnan nincs tovább…”

Prokopp Máriának szívből gratulálunk a Felvidék magyarjai, tisztelői nevében is, köszönjük, amit értünk tesz. Kívánjuk, hogy még sokáig legyen a nemzet értékeinek őrzője, védője.

Dániel Erzsébet/Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó