A magyarságot összeköti a múlt, a jelen és a jövő
2022. augusztus 19. 22:00

A magyarságot összeköti a múlt, a jelen és a jövő, amit együtt álmodunk - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Gulyás Gergely az államalapítás napja alkalmából tartott ünnepségen kifejtette: Szent István olyan országot teremtett, "amely a történelmünk szaggatott volta ellenére, nehéz pillanataiban, elnyomások, megszállások és megcsonkítás közepette is a folyamatosságot, a magyar államiság létét biztosítja ezer esztendeje itt a Kárpát-medencében".
   
Szent István öröksége az első törvénykönyv, mely azóta is alapja az az alkotmányunknak. Az időtálló vármegyerendszer, a korszerű közigazgatás-szervezés mellett identitást képző közösségeket hozott létre - hangsúlyozta Gulyás Gergely.
   
Kiemelte: Szent István múlhatatlan érdeme, hogy támogatta az egyházmegyerendszer megalkotását, elrendelte a templomépítéseket, valamint részt vett az egyházközösségek megszervezésében. Ennek köszönhetően jött létre évezredes kultúránk: amely "egyszerre magyar és európai" - emlékeztett Gulyás Gergely.
   
Beszédében kitért arra is, hogy a zalai megyeszékhely elmúlt évtizedben látványos fejlődésen ment keresztül: megújult múzeum, szépülő város, új munkahelyek, egyedülálló technológiai előrelépés jött létre a térségben.
   
Az Art moziban tartott ünnepséget az Ismerős arcok és a zalaegerszegi szimfonikusok közös koncertje zárta.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó